20.12.2010. / 12:05

Autor: Hina

Rat slovenskih ljevičara i desničara izmišljen na Facebooku

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik", koji je "ratu" mladih desničara i ljevičara na Facebooku i navodnim internetnim prijetnjama koje se pretvaraju u ulične obračune u svom broju od petka posvetio pola naslovne stranice, priznao je da je nasjeo na lažnu "antifašističku" skupinu na Facebooku

Skupina slovenskih skinheadsa poslužila se Facebookom kako bi u slovenskoj javnosti izazvala dojam o navodnoj borbi fašista i antifašista na internetu, ali i o njezinu prelijevanju na slovenske ulice.

U nedavno osnovanu skupinu "Protiv neonacista u Sloveniji" na Facebooku se upisalo oko 2000 članova, ali se ubrzo pokazalo da su skupinu zapravo pokrenuli "skinheadsi", a na njihovu podvalu nasjeo je i ugledni dnevni list, uzevši neke neprovjerene tvrdnje i ogorčene komentare s Facebooka kao dokaz da se "rat" mladih desničara i ljevičara seli na ljubljanske ulice i pretvara u ulične obračune.

Skupina koja se predstavlja kao "Domoljubi", a okuplja mlade desničare i "skinheadse", priznala je da je sama osnovala "antifašističku" skupinu na Facebooku isto kao i da je sama izmislila navodne napade na mlade "antifašiste" na ljubljanskim ulicama, te plasirala slike i podatke o navodnim "neofašističkim" napadačima. Budući da je prijevara razotkrivena, sada velik broj članova skupine "Protiv neonacista" napušta tu grupu, piše u ponedjeljak ljubljanski list "Žurnal".

Mladi desničari s Facebooka sada akciju podvale tumače kao "medijski eksperiment" kojim su pokušali dokazati da slovenski mediji neuravnoteženo prate teme o nacionalnoj, vjerskoj i drugoj netoleranciji, te da su ideološki pristrani u želji da Sloveniju pretvore u "multikulturno" društvo, čemu se oni protive.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik", koji je "ratu" mladih desničara i ljevičara na Facebooku i navodnim internetnim prijetnjama koje se pretvaraju u ulične obračune u svom broju od petka posvetio pola naslovne stranice, priznao je da je nasjeo na lažnu "antifašističku" skupinu na Facebooku i na neke od tvrdnji koje su tamo bile objavljene. No, novinar koji je priču objavio brani se da je u svom prilogu naveo da policija nije mogla potvrditi da je do napada "fašista" na "antifašiste", pri čemu je jednom mladiću bio slomljen nos, u Ljubljani doista i došlo te da je u tom smislu njegov članak bio korektan.

List u ponedjeljak navodi kako je Facebook skupina "Protiv neonacista u Sloveniji" očito bila provokacija i "uvredljiva podvala" skinheadsa i desničarskih ekstremista među mladima, te izražava bojazan da su te skupine i organizacije preko lažne Facebook skupine pokušale doći do osobnih podataka o svojim protivnicima.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika