Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Nakon Sanadera, koji su novi smjerovi razvoja premijerkine 'političke klime' ?

U HDZ-u se danas bez velikih šokova može smijeniti bilo tko, a neka imena očito se i moraju maknuti sa scene. Ime Marine Matulović-Dropulić, ministrice graditeljstva i okoliša, među njima je na vodećem mjestu. U Gradskoj skupštini Zagreba počela se zadnjih dana kristalizirati afera s velikim razvojnim potencijalom, u kojoj USKOK istražuje brojna proizvoljna mijenjanja zagrebačkih prostornih planova zbog pogodovanja graditeljskim investitorima. Marinu Matulović-Dropulić nije moguće izdvojiti iz te afere

Srećko JurdanaSrećko JurdanaJedan nogometni event simbolički je zadnjih dana pokazao na kojem se mjestu civilizacijske ljestvice nalazi suvremeni Zagreb, a svakako i Hrvatska čiji je on sublimirani kulturološki izraz. Kad je riječ o meritumu stvari, tj. o samoj sportskoj disciplini, svetinja Dinamo predvidljivo će na svome terenu izgubiti svaku važniju međunarodnu utakmicu, no zato su njegovi “navijači” postojano nenadmašni u vandalističkoj maštovitosti: posljednjim ispadom zamalo su izveli masovno ubojstvo grčkih turista (ubacivanjem baklje u njihov autobus).


Zadnji u igri – prvi u divljaštvu, udarna je parola nacionalne zbilje, koja se može uvrstiti u popis kodnih oznaka dvadesetogodišnjeg razvoja hrvatske demokracije. Skroman pozitivan signal u situaciji čini spoznaja da je premijerka Kosor napokon počela manifestirati male znakove prepoznavanja ozbiljnosti problema hrvatskoga huliganizma. U karlovačkoj bolnici posjetila je Marka Jovkovića, osamnaestgodišnjaka kojeg su iz obijesti teško pretukla trojica uličara – stanoviti Trupković, Vogrinc i Goršić – s istaknutim statusom u lokalnoj organizaciji HDZ-a. Radi se o evidentiranim nasilnicima s kaznenim dosjeom, koje je od sankcija godinama spašavao stranački “ugled” (možda i veze Goršićeva oca, državnog tajnika u MORH-u).

HENDIKEPIRANOST HRVATSKOG LOKALNOG PRAVOSUĐA

Nakon premijerkine pojave u Karlovcu odmah su završili u zatvoru s kaznenom prijavom, što se – među ostalim – može shvatiti i kao potvrda teške hendikepiranosti hrvatskoga lokalnoga pravosuđa. Kod njega nema ni propisa, ni principa, ni etike dok se u situaciju ne umiješa visoka politika. Huliganima povezanima s vlašću može se stati na kraj samo intervencijom s najvišega mjesta, jer pripadnici lokalnih represivnih organa ne žele s njima ulaziti u konflikt. Iskustvo pokazuje da isti kriterij nezamjeranja ili čuvanja vlastite kože dominira i u procesima ratnim zločincima, koji na lokalnim sudovima često završavaju neobjašnjivo tolerantnim presudama. Karlovački slučaj drastično razotkriva parohijalni identitet Hrvatske, koja je na širim razinama u stanju pozitivno funkcionirati isključivo preko direktiva odozgo. U situacijama kad smjernica nema razvija se pravosudni kaos i dominacija bezobzirnijih. Premijerka je u navedenom slučaju instinktivno shvatila da ovaj put mora reagirati – među ostalim i zato što je stranka u pitanju – i njezina karlovačka gesta može se s općeg stajališta samo pozdraviti. Kompleksnost njezine funkcije svakako uključuje i sučeljavanje s brojnim privatnim feudima u kojima vladaju specijalna, nepisana pravila društvene igre. Izvela bi, na primjer, malu kulturnu revoluciju u Hrvatskoj da područje svoga reformskoga djelovanja proširi na nogometne sfere i proizvede – popularno rečeno – “političku klimu” za pravosudni obračun s kriminalom u nogometu, toj sistematiziranoj kvazisportskoj prijevari, utvrdi korupcije i autonomnoj državi u državi. “Politička klima” ili sugestija s visina ovdje je potrebna za bilo kakvu pozitivnu akciju, radilo se o obračunu s huliganskim bandama, pravosudnim intervencijama u nogometnom feudu, ili eliminaciji straha i hipokrizije na suđenjima za ratne zločine. Situacija je opskurna, no takva je kakva jest.

MARINA MATULOVIĆ-DROPULIĆ MORA OTIĆI

Nakon uhićenja Sanadera i razotkrivanja njegove organizacije za izvlačenje novca iz državnih firmi, gospođi Kosor pruža se prilika da identičnu “političku klimu” primijeni i u drugim privatnim interesnim zonama, ne obazirući se na moguće potrese u HDZ-u. Teško je zamisliti što bi – poslije Sanadera – moglo još bitno uzdrmati tu rezistentnu stranku. U njoj danas bez velikkih šokova može biti smijenjen bilo tko, a neka imena ne samo da se mogu, nego očito i moraju maknuti sa scene. Ime Marine Matulović-Dropulić, ministrice graditeljstva i okoliša, među njima je na vodećem mjestu. U Gradskoj skupštini Zagreba počela se zadnjih dana kristalizirati afera s velikim razvojnim potencijalom, u kojoj USKOK istražuje brojna proizvoljna mijenjanja zagrebačkih prostornih planova zbog pogodovanja graditeljskim investitorima. Razgovaralo se s bivšom tajnicom skupštine Gretom Augustinović-Pavičić, unositeljicom i potpisnicom inkriminiranih “ispravaka”, koja je navodno policiji izjavila da je operaciju promjene planova izvodila po nalogu Milana Bandića, svojega protektora i uzora. Fenomen pretvaranja ilegalne izgradnje u legalnu začeo se – i eskalirao – dok je gospodin Bandić još bio u SDP-u. Pod istragom je navodno trinaest slučajeva, koji obuhvaćaju gotovo cijeli Zagreb. Riječ je svakako o jednoj od najunosnijih manipulacija u državi: ako se potezom pera zelena zona na privlačnoj lokaciji pretvori u graditeljsku ili barem “mješovitu”, vrijednost uloženog kapitala radikalno skače. Ista je stvar i kad se na prostoru predviđenom za jednu stambenu zgradu, ili na prostoru dječjeg parka pokraj nje, nasilno utrpa i druga. Kvaliteta života stanara u toj zoni drastično je smanjena, ali zato su bitno povećani profiti ulagača. Jasno je i površnome urbanome promatraču da se Zagreb s takvom graditeljskoposlovnom strategijom tijekom godina sustavno pretvarao u arhitektonsku nakazu, u kojoj gotovo da više i nema poželjnoga mjesta za stanovanje.

UDRUŽENO MANIPULIRANJE URBANISTIČKIM PLANOVIMA

Počele su se – s debelim zakašnjenjem – na tom planu provoditi određene istražne radnje, a njihovi dosezi također vjerojatno ovise o naboju “političke klime” koja obavija slučaj. Marinu Matulović- Dropulić nije, međutim, moguće izdvojiti iz afere. Gradonačelnik Bandić – proskribirani, odnosno funkcionalni nalogodavac za izmjenu urbanističkih planova – intervencije takvih graditeljsko- ekoloških dimenzija, u glavnom i najvećem gradu u državi, ne bi mogao izvoditi bez kooperativnosti ministrice graditeljstva i okoline. Nacional je u prošlom broju objavio da je gospođa Matulović-Dropulić pod sumnjom DORH-a da je “za Sanadera nadgledala izvlačenje više desetaka milijuna kuna iz energetskog sektora”. U linearnome razvoju događaja, mogla bi se zateći i pod sumnjom za udruženo manipuliranje urbanističkim planovima. Jadranka Kosor već dugo intenzivno razmišlja o promjenama u Vladi, a kad je riječ o ministrici graditeljstva, publika je s pravom može zapitati o čemu se tu ima toliko razmišljati.

Larry King u mirovini

POVUKLA SE SA SCENE CNN-ova studijska zvijezda Larry King, popularni reklamer suspendera (hrvatski: hozntregera), medijski lik za koji su mnogi vjerovali da će umrijeti u sedlu. Oprostio se zadnjih dana od televizije uz komentare uživo i pozdravne brzojave plejade svojih bivših gostiju, kolega i obožavatelja, javnih osoba najširega spektra. Americi i svijetu očito će nedostajati. Dvadeset pet godina prikazivao je razne heroje kabineta i junake ulice iznutra, funkcionirao kao planetarna komunikacijska ikona i kroničar najuzvišenijega stila. Danas je svojevoljno otišao u televizijsku povijest. Čuje se da je imao nekih obiteljskih problema i odlučio, sa sedamdeset sedam godina života, više vremena posvećivati svojoj sedmoj ženi. Kao voditelj bio je decentan, nenapadan, fokusiran na gosta a ne na samoga sebe, i svojom malenkošću obuzeti televizijski ekshibicionisti (tipa voditelja HTV-ove emisije “Nedjeljom u dva”) od njega na navedenome planu mogu samo učiti, ako su za to sposobni. Na pamet mu nije padalo da samoga sebe gura u prvi plan i usiljenim pitanjima prekida gosta kad ovaj govori nešto bitno. Pozivao je u studio i kontroverzne, ponekad čak opskurne profi le, s kojima je, na svoj mekani način, umio uspostavljati gotovo terapeutsku komunikaciju i otkrivati pred publikom njihove skrivene psihološke atribute. Sugovornicima je postavljao i škakljiva pitanja, ali prema njima se uvijek odnosio s primjetnim poštovanjem, ležerno amortizirajući teme kad bi postajale emotivno prezahtjevne. Uočavala se njegova snažna moć koncentracije i tankoćutni refl eks. Taj nesvakidašnji komunikator Larry King raspolagao je refl eksom koji se – zanimljivo – uopće nije gubio s godinama. Po vlastitome iskazu, od svih pitanja koja su bila na stolu uvijek ga je najviše zanimalo pitanje “zašto?”. Njegova fi lozofska priroda potvrđivala se možda tim izrazitim nastojanjem da u intervjuima dopre do skrivenih razloga za određeni način postupanja, ili do temeljnog uzroka nekog fenomena. Sugestiju o važnosti pitanja “zašto?” ostavio je kao zaključnu poruku novim medijskim naraštajima, i otišao u svoj hipotetski mir, stanje u kojem ga publika teško može zamisliti.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika