08.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

UŽICE

SRPSKI EKSTREMISTI PREKINULI IZLOŽBU RONA HAVIVA

...


Izložba ratnih fotografija izraelskog fotografa Rona Haviva, koju su organizirali kulturni centar «Reks», užički «Libergraf» i Radio B92, a koja se trebala održati u Užicu, nasilno je prekinula grupa od oko 40 srbijanskih nacionalista, nazivajući je antisrpskom. Nakon intervencije policije, izložba je uklonjena a okupljeni su se razišli. Jedan od okupljenih izjavio je dopisniku Radija B92 da ga izložba vrijeđa, a u priopćenju Socijalističke partije Srbije stoji, pored ostalog, i poziv «svim patriotima i dobronamjernim građanima» da se uključe u akciju uklanjanja izložbe.
Nacional je objavio razgovor s poznatim fotografom neposredno uoči otvorenja njegove izložbe u Beogradu, održanoj u ožujku ove godine. Na tu izložbu nije došao ni jedan predstavnik srpske vlasti ali su zato prisustvovali mnogi novinari, koji su glasno komentirali kako nisu prikazana srpska stradanja. Sam Haviv se na to osvrnuo rekavši kako su reakcije bile slične i u Sarajevu, Zagrebu i Skopju gdje je izložba imala isti postav. ‘Jedni će zacijelo reći da nema dovoljno slika koje pokazuju što se sve njihovom narodu dogodilo, drugi će reći da je sve to obična laž, treći će biti sretni što su ove slike prikazane, dok će četvrti reći da su umorni od svega te da žele to zaboraviti’, pojasnio je Haviv.
Ron Haviv (36) posvetio je svoj život novinskoj fotografiji i fotografiranju ratnih sukoba. Desetogodišnji boravak na području bivše Jugoslavije donio mu je slavu: postao je autor najpoznatijih fotografija iz Hrvatske i BiH, koje su objavljivali Time, Newsweek (gdje danas i radi) i Paris Match. Svoje šokantne snimke objavio je u knjizi simboličnog naziva «Blood and Honey – A Balkan War Journal», a prezentirao ih je na izložbama širom svijeta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika