Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Plamenko Cvitić

POZADINA AMERIČKOG UDARA NA BJEGUNCA

Hillary Clinton oduzela vizu Sanaderu

ODLUKA O UKIDANJU VIZE za SAD Ivi Sanaderu nije se mogla donijeti u roku od šest sati bez najviših dužnosnika kao što je ministrica vanjskih poslova

HILLARY CLINTON
Američka ministrica
vanjskih poslova je, prema informacijama kojima raspolaže Nacional, stajala
iza sprečavanja Sanaderova
bijega iz EuropeHILLARY CLINTON Američka ministrica vanjskih poslova je, prema informacijama kojima raspolaže Nacional, stajala iza sprečavanja Sanaderova bijega iz EuropeOdluka da se bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu ukine američka viza, čime je njegov bijeg iz Hrvatske definitivno propao, donijeta je u najvišem vrhu službene američke politike, i to u roku od samo šest sati. Iz nekoliko različitih izvora Nacional je prošlog tjedna dobio informaciju da iza sprečavanja Ive Sanadera da iz Europe pobjegne u SAD konkretno stoje američka državna tajnica Hillary Clinton te Thomas E. Donilon, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika.

NJIHOVOJ ODLUCI gotovo sigurno prethodile su konzultacije s američkim veleposlanikom i djelatnicima američkog veleposlanstva u Zagrebu, koji su, navodno direktno preko glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bili itekako upoznati s cjelokupnim stanjem oko bivšeg hrvatskog premijera a potom i njegovim planovima da pobjegne u Washington. Brz i neočekivan potez američke administracije prema Sanaderu, odnosno suspenzija njegove američke vize u samo nekoliko sati tijekom njegova dvodnevnog bijega i lutanja između Slovenije, Njemačke i Austrije, osim direktne komunikacije između hrvatskih i američkih vlasti, dao je naslutiti da u njegovu slučaju te dvije države već dulje vrijeme intenzivno surađuju. Nacionalovi izvori iz diplomatskih krugova prošlog su tjedna potvrdili da moderna politika i diplomacija ne pamte tako brzu i efikasnu reakciju američkih institucija prema nekom stranom državljaninu, odnosno političkom akteru.


Već mjesecima postojale su najave da administracija američkog predsjednika Baracka Obame u potpunosti podržava napore koje je vlada Jadranke Kosor uložila u borbu protiv korupcije i istraživanje bivših visokopozicioniranih državnih dužnosnika, a mnogi su, vjerojatno i sam Ivo Sanader, smatrali da je riječ o tek blagoj ili samo nominalnoj podršci.

DA SE U SJEDINJENIM DRŽAVAMA nakon odlaska s premijerske funkcije u srpnju 2009. osjećao sigurno pokazuje i činjenica da mu je Amerika posljednjih godinu dana postala alternativno utočište: u više navrata je dulje boravio u SAD-u, odlazio i vraćao se, a iz današnje perspektive bizarno je da se Sanader i dan prije skidanja imuniteta u Hrvatskom saboru u Hrvatsku vratio – baš iz SAD-a.

MLADEN BAJIĆ Smatra se da je glavni državni
odvjetnik tijekom Sanaderova bijega bio
u stalnom kontaktu s
Amerikancima, te da je
suradnja s SADom
na slučaju počela još i prijeMLADEN BAJIĆ Smatra se da je glavni državni odvjetnik tijekom Sanaderova bijega bio u stalnom kontaktu s Amerikancima, te da je suradnja s SADom na slučaju počela još i prijeZBOG TAKO ČESTIH putovanja u Ameriku, činjenice da mu ondje starija kći Petra živi i studira već nekoliko godina, ali i zbog isprva tihih glasina da je u New Yorku čak kupio ili unajmio luksuzni stan, u domaćim političkim kuloarima proteklih se mjeseci čak vjerovalo da je bivši premijer s američkim vlastima ili utjecajnim krugovima sklopio neku vrstu prešutnog dogovora ili da mu američke vlasti pružaju barem neku blažu vrstu zaštite od pravosudnog procesuiranja koje se u Hrvatskoj kao mogućnost naslućivalo još od prošle jeseni. Kako god bilo, recentna događanja pokazala su da službene američke vlasti o Ivi Sanaderu nemaju blagonaklono mišljenje, ali mu to sve donedavno ni na koji način nisu pokazivale: zato je Sanader vjerojatno i odlučio da nakon bijega iz Hrvatske preko Innsbrucka i Münchena pokuša pobjeći u Washington, ali ga je u tome neočekivano spriječila hitra reakcija američkih vlasti. Prema nekim izvorima, upravo zbog činjenice da je u proteklih godinu dana vrlo često boravio u SADu, hrvatski državni vrh još je prije nekog vremena diskretno informirao američku stranu o Sanaderovu skorom skidanju imuniteta i uhićenju, kako bi se cijela akcija izvela upravo u trenutku dok se Ivo Sanader nalazi u Hrvatskoj. On je zbog toga posljednjih mjesec dana bio pod intenzivnim nadzorom pravosudnih i obavještajnih organa obiju zemalja, a prvotne procjene nisu uključivale mogućnost da bi bivši hrvatski premijer nakon skidanja saborskog imuniteta pobjegao iz Hrvatske, a kamoli da bi kao destinaciju svog bijega odabrao baš Sjedinjene Države.

JOSEPH BIDEN, američki
potpredsjednik, u svibnju je u Bijeloj kući izrazio potporu
antikorupcijskoj borbi Jadranke KosorJOSEPH BIDEN, američki potpredsjednik, u svibnju je u Bijeloj kući izrazio potporu antikorupcijskoj borbi Jadranke KosorIPAK, KAD JE U ČETVRTAK 9. prosinca poslijepodne Sanaderu skinut imunitet i kad je postalo jasno da je postao bjegunac, hrvatske pravosudne institucije pokrenule su proceduru raspisivanja domaće i međunarodne tjeralice, a usporedno s tim smatra se da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić bio u izravnom kontaktu s predstavnicima američke strane: kad je tijekom noći od njemačkih i austrijskih policijskih i obavještajnih izvora pristigla informacija da se Ivo Sanader planira u Münchenu ukrcati na zrakoplov za Washington, Bajić ili netko od njegovih najbližih suradnika tu je vijest hitno proslijedio Amerikancima koji su o tome izvijestili svoj državni vrh. Ubrzo je iz najvišeg vrha američke administracije došlo odobrenje da se Sanadera zaustavi u bijegu, odnosno da se njegova viza za ulazak u SAD momentalno suspendira. To je bivši hrvatski premijer saznao tek sljedećeg jutra, kad je, po svemu sudeći, sa svojim bratom Miroslavom već bio nadomak münchenske zračne luke. Svi ti detalji, kao i činjenica da se u diplomatskim krugovima ne pamti tako brza reakcija američkih vlasti pokazuju da je američka pomoć u hrvatskoj borbi protiv korupcije proteklih mjeseci bila vrlo konkretna: na zamolbu Državnog odvjetništva američki istražitelji mjesecima su temeljito istraživali moguću imovinu Ive Sanadera u SAD-u, kao i mogućnost da je bivši premijer u toj zemlji prao novac ilegalno isisan iz hrvatskih državnih tvrtki. Prema nekim izvorima, američke institucije i službe u proteklom su razdoblju Mladenu Bajiću dale niz vrlo korisnih informacija i dokaza koji inkriminiraju Ivu Sanadera, a veliku pomoć Hrvatskoj u tome dala je i američka obavještajna agencija CIA. Premda za to ne može biti službene potvrde, u domaćim političkim krugovima posljednjih se dana pojavila i glasina da se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić proteklih mjeseci više puta u pot- Američka službena politika sada smatra Sanadera faktorom nestabilnosti u regiji i šefom korupcijske hobotnice punoj tajnosti u splitskoj zračnoj luci sastajao s predstavnicima CIAe koji su po nalogu američkih vlasti vrlo kvalitetnim informacijama osnaživali Bajićevu istragu oko Sanaderovih koruptivnih aktivnosti. Osim pomoći hrvatskim institucijama, sve te informacije upućuju na to da američka administracija već dulje vrijeme raspolaže konkretnim dokazima o Sanaderovim kriminalnim aktivnostima, te da o bivšem hrvatskom premijeru imaju vrlo čvrst i jasan stav koji do sada nitko službeno nije izrekao, ali je vrlo očit po recentnim postupcima američkih vlasti: Ivu Sanadera američka službena politika smatra glavom korupcijske hobotnice i faktorom nestabilnosti u cijeloj regiji, a uskratom vize svima je poslana nedvosmislena poruka - Ivo Sanader nije više dobrodošao na teritorij SAD-a, odnosno zauvijek je prekrižen u bilo kojem smislu.

U DOMAĆIM POLITIČKIM krugovima sve te poruke smatraju se čak kao moguća potvrda nikad demantiranih spekulacija da je Amerika možda imala velik utjecaj i na nikad razjašnjeni odlazak Ive Sanadera s premijerske funkcije. Naime, još se u kasnu jesen prošle godine u dijelu hrvatske javnosti pojavila spekulacija da je Sanaderovu srpanjskom odlasku iz Banskih dvora prethodio misteriozni sastanak u Bruxellesu, na kojem se, osim očekivanih Sanaderovih sugovornika, neočekivano pojavio i tadašnji američki ambasador u Zagrebu Robert Bradtke.

THOMAS E. DONILON
Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika
Obame navodno je bio uključen u odlučivanje
o zaustavljanju Sanaderova bijegaTHOMAS E. DONILON Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Obame navodno je bio uključen u odlučivanje o zaustavljanju Sanaderova bijegaPREMDA JE UBRZO po Sanaderovu napuštanju Banskih dvora ambasador Bradtke također završio svoj mandat u Hrvatskoj i napustio Zagreb, u nekim svojim oproštaj nim intervjuima i izjavama on je Sanaderov nagli odlazak s premijerske funkcije komentirao kao nešto korisno i gotovo samorazumljivo, a to je u diplomatskoj zajednici protumačeno kao moguća potvrda tajnog američkog utjecaja na okončanje Sanaderove političke karijere.

U MEĐUVREMENU, snažnu američku potporu hrvatski je državni vrh dobio i od novoimenovanog američkog veleposlanika Jamesa B. Foleyja, ali i od viših pripadnika službene američke administracije, poput američkog potpredsjednika Joea Bidena koji je premijerki Jadranki Kosor u svibnju ove godine u Bijeloj kući dao punu podršku u borbi protiv korupcije. Sve to možda bi se i moglo svesti pod uobičajeno laskave diplomatske izjave koje se obično razmjenjuju između dviju zemalja, no u modernoj povijesti Hrvatske ostat će zabilježena vrlo konkretna činjenica da su tijekom jedne prosinačke noći, odnosno u samo nekoliko sati Sjedinjene Države bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu vrlo jasno trasirale put - iza zatvorskih rešetaka.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 21.12.10. 07:45

Sanader je amerima prodao Plivu, ljubio ih u guzicu zajedno s onim gadovima Zuzulom i Primorcem, tako je Sander zarko zelio pretvarati se da je profesor u Americi, i onda Ameri ga ovako odjebu HA HA HA HA HA tako prolaze guzice koje izdaju i opljackaju svoju zemlju


registracija
15/12/10

tatamata, 21.12.10. 11:51

ma nedaju oni njemu da dođe jer ako već nije nešto hamnuo onda bi amerika bila brzo pokradena u kratkom roku zato su oni odlućili lisicu držati podalje od kokošinjca


registracija
4/1/09

miroljubiv, 21.12.10. 20:14

Nije valjda da su i Ameri shvatili sve nizine i krajnje padove našeg Ive? da su nešto zaista vrijedili,on i Jaca,odavno bi ih Ameri trajno prisvojili na neodređeno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika