20.12.2010. / 18:11

Autor: Hina

52 udruge traže smjenu ministrice Marine Matulović-Dropulić

Koalicija udruga za zaštitu okoliša, koju čine 52 udruge, poslala je predsjednici vlade Jadranki Kosor otvoreno pismo u kojemu traži hitnu smjenu ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović-Dropulić jer smatra da je to ministarstvo izgubilo svaki kredibilitet u javnosti, izvijestile su udruge na konferenciji za novinare.

Marina Matulović DropulićMarina Matulović DropulićKoalicija udruga za zaštitu okoliša, koju čine 52 udruge, poslala je predsjednici vlade Jadranki Kosor otvoreno pismo u kojemu traži hitnu smjenu ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović-Dropulić jer smatra da je to ministarstvo izgubilo svaki kredibilitet u javnosti, izvijestile su udruge na konferenciji za novinare.

Udruge navode kako se premijerki obraćaju potaknute sve težim stanjem u zaštiti okoliša u Hrvatskoj unatoč tome što se posljednjih nekoliko godina "uporno gradi umjetna slika uspješnosti rada resornog ministarstva".

Otvoreno pismo udruge šalju "potaknute najavama o skorašnjoj rekonstrukciji vlade".

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izjavio je kako udruge smatraju da je istodobno "postojanje zaštite okoliša i graditeljstva unutar istog ministarstva protivno praksi većine zemalja članica Europske unije jer su te dvije djelatnosti po definiciji u interesnom sukobu" te da se to nekoliko puta jasno pokazalo i u praksi ministrice Matulović-Dropulić.

Udruge premijerki Kosor predlažu da pri rekonstrukciji vlade izdvoji graditeljstvo iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i u to ministarstvo uvrsti Upravu za zaštitu prirode, kojoj nije mjesto u Ministarstvu kulture.

"Takve preinake osiguravaju minimum nužan za uspostavu uspješnog sustava zaštite okoliša i održivu politiku upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj, a optimum je pripajanje u zajedničko ministarstvo i ostalih sektora prirodnih resursa - šuma, voda i mora", ističu udruge.

Navode i sedam razloga za smjenu ministrice Matulović-Dropulić. Tvrde da je ministrica u jasnom sukobu interesa te da djeluje kao predstavnica graditeljskog lobija u Ministarstvu. "Matulović-Dropulić je u direktnom sukobu interesa jer ima 1497 dionica Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) koji, među ostalim, ima licenciju za izradu studija utjecaja na okoliš koje odobrava Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva", navode udruge. Drugi je razlog zastrašivanje istaknutih udruga za zaštitu okoliša jer je smatraju odgovornom za prekršajnu prijavu tog ministarstva protiv Zelene akcije zbog prosvjedne akcije s limenkama boja i lakova kojom je željela upozoriti na problem odlaganja te vrste otpada. Treći je razlog pogodovanje zagađivačima i ignoriranje ustavnog prava na zdrav okoliš, a četvrti "narušavanje međunarodnog ugleda Hrvatske" u zaštiti okoliša budući da ministrica nije viđena ni na jednoj ministarskoj konferenciji o okolišu u čak sedam godina mandata. Udruge kao peti razlog za smjenu ministrice navode da "ona snosi odgovornost za devastaciju prostora u Hrvatskoj" jer Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odobrava prostorne planove, a izravno je odgovorno i za donošenje, provođenje i kontrolu Zakona o gradnji. Šesti razlog je degradiranje instrumenata zaštite okoliša, poput procjene utjecaja na okoliš, a sedmi katastrofalno stanje u sustavu gospodarenja otpadom.

Vezane vijesti

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Zelena akcija u reakciji na pozitivno mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš termoelektrane "Plomin C"… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 20.12.10. 20:11

Jadna drzhava koja provodi ovoliku cenzuru
Mogu ja to objavit bez problema ali ko vas jebe stoko


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika