20.12.2010. / 18:19

Autor: Hina

Kacin, Ljajić, Tadić i drugi traže istragu o trgovini organima na Kosovu

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u ponedjeljak je u Beogradu kazao kako bi trebalo provesti istragu u povodu izvješća izvjestitelja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu, za što su se u izjavama zauzeli i najviši srbijanski politički dužnosnici, upozorivši da Eulex treba što prije početi procesuiranje u tom slučaju.

Jelko KacinJelko KacinIzvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u ponedjeljak je u Beogradu kazao kako bi trebalo provesti istragu u povodu izvješća izvjestitelja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu, za što su se u izjavama zauzeli i najviši srbijanski politički dužnosnici, upozorivši da Eulex treba što prije početi procesuiranje u tom slučaju.

Kacin je, nakon sastanka sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem, optužbe koje se navode u Martyjevu izvješću ocijenio teškim, istaknuvši kako se ti navodi moraju ispitati što prije te da u to treba uključiti i međunarodna tijela.

"Ako tu ima faktografije, onda stvar treba završiti što prije. Ako nema, onda i to treba raščistiti, jer to truje političko ozračje na Kosovu, u Albaniji, u Srbiji i u regiji", kazao je Kacin.

Dačić je, ocijenivši kako je riječ o teškim optužbama koje ne mogu ostati na razini političke objave, upozorio da treba utvrditi punu istinu istragom te dodao kako za sada nitko iz Eulexa nije od srbijanske policije tražio suradnju u razmjeni dokaza.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić u ponedjeljak se u Strasbourgu, tijekom razgovora s dužnosnicima Vijeća Europe, zauzeo za to da Eulex što prije počne procesuiranje u slučaju trgovine organima na Kosovu.

U izjavi iz Strasbourga srbijanskoj agenciji Beta Ljajić je kazao kako je srbijansko stajalište da to pitanje treba osloboditi svake politizacije i da je njezin interes da slučaj bude što prije procesuiran te da Eulex preuzme odgovornost, ustvrdivši da je to pitanje preduvjet za uspostavu procesa pomirenja u cijeloj regiji.

Ljajić i ravnatelj srbijanskog ureda za suradnju s Haaškim tribunalom Dušan Ignjatović su povjereniku za ljudska prava Tomasu Hamarbergu i glavnom tajniku Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) Mateu Sorinasu kazali kako je srbijansko odvjetništvo za ratne zločine do sada procesuiralo 383 predmeta iz tog područja te da se sada očekuje da to učine i drugi, u ovom slučaju Eulex.

Ljajić je istaknuo kako je odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice, točnije UNMIK-a koji, po njegovim riječima, do sada nisu ništa učinili u rasvjetljivanju svih tih slučajeva, ustvrdivši da, naprotiv, ima elemenata otvorene opstrukcije praktički od objavljivanja prvih informacija o teškim kršenjima ljudskih prava, uključivo i trgovinu ljudskim organima.

U izjavi za B92 uoči odlaska u Strasbourg Ljajić je kazao kako Srbija neće dopustiti da se "slučaj trgovine organima na Kosovu u organizaciji Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zabašuri i relativizira" te da će ući u diplomatsku ofenzivu na svim međunarodnim forumima kako bi taj slučaj bio doveden do kraja.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u ponedjeljak je izjavio kako izvješće o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji zahtijeva sveobuhvatnu istragu koja podrazumijeva da se jasno utvrdi je li bilo takve vrste zločina na Kosovu i u Albaniji i, ako ih je bilo, tko je za to kriv te da krivci za zločine odgovaraju .

Iz ureda srbijanskog pučkog pravobranitelja Saše Jankovića priopćeno je da je Janković zamolio u pismu kolegicu u Albaniji Florinu Ninu da se u albanskoj javnosti i institucijama zauzme za potpunu istragu o Martyjevu izvješću.

U odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za ljudska prava i zakonodavstvo u četvrtak je prihvaćen nacrt izvješća Dicka Martyja u kojem se dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužuje da je vodio skupinu nalik na mafiju, odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa na Kosovu i sjeveru Albanije, te ga se izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 20.12.10. 18:49

to se dogadjalo u drugoj, nama susjednoj drzavi, pa bi mozda te stvari trebali prepustiti njenim stanovnicima da rijesavaju. Ali, u principu smatram, kao i kad smo mi u pitanju, da oni koji su zlocinima okrvavili ruke za to trebaju i odgovarat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika