Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Berislav Jelinić

NOVI UDAR NA RIJEČKOG PODUZETNIKA

Ježić novac iz Novog lista prelio u Dioki

NAKON ŠTO JE Robert Ježić, većinski vlasnik Novog lista, završio u pritvoru zbog afere HEP i Dioki, njegovi suradnici optužili su ga da je financijski pomažući Diokiju radio na štetu njihovih novina

ROBERT JEŽIĆ (sasvim
desno), većinski
vlasnik Novog lista i Diokija, uhićen je zbog sumnje da je za svoju tvrtku na sumnjiv način
koristio novac iz HEP-a i Janafa, a sad se ispituje
zašto Dioki odgađa vratiti kredit Novom listuROBERT JEŽIĆ (sasvim desno), većinski vlasnik Novog lista i Diokija, uhićen je zbog sumnje da je za svoju tvrtku na sumnjiv način koristio novac iz HEP-a i Janafa, a sad se ispituje zašto Dioki odgađa vratiti kredit Novom listuPoduzetnik Robert Ježić izvlačio je novac iz Novog lista i prebacivao ga u Dioki, a to je prema tvrdnjama njegovih suradnika radio na sumnjiv način, što je nedavno izazvalo ozbiljne rasprave među zaposlenicima Novog lista. Te su se rasprave iznova obnovile nakon Ježićeva nedavnog uhićenja, što se može tumačiti i kao pokušaj obračuna zaposlenika Novog lista sa svojim većinskim vlasnikom. Jedan dio zaposlenih u Novom listu želi da Državno odvjetništvo ispita zašto se tvrtki Dioki dopušta da neprestano odgađa vraćanje kredita Novom listu, te da ispita može li se u tom slučaju raditi o zloporabi položaja i ovlasti većinskog vlasnika Novog lista Roberta Ježića. Novi list su regionalne dnevne novine u većinskom vlasništvu poduzetnika Roberta Ježića, koje posluju u okviru Dioki grupe. Dioki je također tvrtka u većinskom vlasništvu Roberta Ježića.


ROBERT JEŽIĆ ODNEDAVNA je u pritvoru u Remetincu, kao četvrtoosumnjičeni u aferi HEP i Dioki. Ježić je mjesecima privlačio pažnju Uskoka, čije je djelatnike izuzetno interesiralo da se rasvijetli pozadina nekoliko po njima spornih poslovnih situacija koje su išle na ruku tvrtki Dioki. Uskok želi razjasniti je li, tko i zašto iz vrha HDZ-a tražio od HEP-a i Janafa da, na po njima upitan način, pomaže Diokiju u poslovanju. Primjerice, Uskok je sumnjičio bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka da je od listopada 2008. do rujna 2009. dvjema tvrtkama iz Dioki grupe isporučivao struju po privilegiranim cijenama, te da su te dvije tvrtke na račun HEP-a zaradile 6,3 milijuna kuna. Jedan dio zaposlenika Novog lista sumnja da Ježić na štetu Novog lista na upitan način već duže vrijeme pomaže Diokiju. Ježić je Novi list kupio u ljeto 2008. Izvori bliski Novom listu ispričali su Nacionalu da je godinu dana kasnije Novi list dao kredit Diokiju u iznosu od 17 milijuna kuna. Kredit se navodno dao uz kamatu od 7 posto, a trebao je biti vraćen 31. listopada 2009. Otad do danas više se puta odgađalo vraćanje tog kredita.

TVRDI SE DA JE NADZORNI ODBOR Novog lista prvo produljio vraćanje tog kredita do 31. prosinca 2009., pa se poslije taj rok produljio do 31. ožujka 2010., na novih šest mjeseci odgode. Prije nekoliko dana vodstvo Novog lista ispričalo je predstavnicima zaposlenika da se vraćanje kredita odgađa za još godinu dana, te da će u međuvremenu Dioki plaćati kamate na kredit, od čega će se zaposlenicima Novog lista isplatiti jubilarne nagrade. Kada se jednom vrati glavnica, taj bi se novac trebao iskoristiti za ulaganje u razvoj Novog lista, kazala je Uprava zaposlenicima Novog lista. Robert Ježić je svojedobno o tom kreditu izjavio sljedeće: ”Novi list je član Dioki grupe. Poslovni odnosi svih članica Dioki grupe koordiniraju se na razini grupe, sukladno utvrđenoj poslovnoj politici i regulirani su i pozitivnim zakonskim propisima, koje Dioki u cijelosti poštuje i primjenjuje.” O istoj temi govorila je i Nataša Mijačika, direktorica Novog lista, izjavila je sljedeće: ”Radi se o sredstvima koja nisu planirana za tekuće poslovanje, nego za buduće investicije u izdavačku djelatnost Novog lista. Na tekuću likvidnost isključivo utječu poremećaji u naplati potraživanja, posebno u marketingu i u tiskarskom sektoru, i to u naplati tiskarskih usluga zbog krize u poslovanju regionalnih izdavača koji su naši poslovni partneri. Racionalizacija poslovanja je sukladno trenutačnom stanju u izdavačkoj industriji dio permanentnog procesa. Što se tiče poteza poslodavca prema radnicima, Novi list u potpunosti poštuje važeći kolektivni ugovor, a krenut će u restrukturiranje u 2011.”

JEDAN DIO ZAPOSLENIKA Novog lista sumnja da se ovakvim kreditiranjem Diokija krši zakon. Tvrde da se radi o sličnoj situaciji kao i u aferi HEP. Bivšem šefu HEPa Ivanu Mravku Uskok je stavljao na teret da je tvrtkama u vlasništvu Diokija u proljeće 2009. nezakonito dao 15 milijuna kuna kredita. Radilo se o kreditu koji se trebao vratiti za 60 dana s kamatom od 10,5 posto. Navodno je taj kredit bio avans za kupovinu poslovne zgrade Diokija na Žitnjaku. Tvrdi se da su u to vrijeme Dioki i HEP pregovarali o tome da HEP kupi od Diokija poslovnu zgradu na Žitnjaku, te da se kredit trebao vratiti nakon te transakcije. To se na koncu nije dogodilo, pa je Dioki kasnio s plaćanjem kredita sve do početka rujna, kada je kredit vraćen s kamatama. Uskok sumnja da se tu radilo o nezakonitom pomaganju Diokiju. Jedan dio zaposlenika Novog lista želi da se utvrdi je li zakonito da većinski vlasnik Novog lista novcem te tvrtke kreditira drugu svoju tvrtku, ako taj kredit znatno otežava poslovanje Novog lista. Radi se o sličnom poslovnom modelu koji je tijekom 90-ih često koristio najpoznatiji HDZ-ov tajkun Miroslav Kutle.

JEDNOM DIJELU ZAPOSLENIKA ta je situacija sporna ponajviše zato što se Novi list također nalazi pred ozbiljnim poslovnim izazovima. Tvrdi se da je Novi list u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s minusom od 625 tisuća kuna, a procjenjuje se da će godišnji gubitak u poslovanju iznositi 3-4 milijuna kuna. Izvori bliski tom listu tvrde da Novi list prosječno dnevno prodaje oko 28 tisuća primjeraka novina, te da ove godine bilježi i pad marketinških prihoda za oko 20 posto. Kako prihodi ne pokrivaju rashode, Uprava najavljuje štednju i otkaze prekobrojnim zaposlenicima, te smanjivanje plaća, tvrde izvori bliski listu. Uprava je predstavnicima sindikata već najavila da u redakciji ima viška zaposlenih, s čime se predstavnici novinara ne slažu. Oni tvrde da se broj novinara već sada previše smanjio, te da trebaju zaposliti još novinara. Uprava je najavila kako će se pokušati dogovoriti sa 30-ak zaposlenika koji za to imaju uvjete, da odu u prijevremenu mirovinu, no više se neće nuditi nikakve stimulativne otpremnine.

JEDAN DIO ZAPOSLENIH u Novom listu nije zadovoljan time što se iz poslovanja Novog lista pokrivaju gubici sportske dnevne novine Sportplus. Radi se o relativno novim novinama na tržištu, od kojih se očekuje da počnu zarađivati tek nakon godinu dana. Svi navedeni problemi, tvrde neki zaposlenici Novog lista, zapravo bi se mogli vrlo jednostavno prebroditi ako bi Dioki vratio posuđeni novac Novom listu. Zbog svega toga jedan dio zaposlenika u Novom listu se pita zašto se otežava poslovanje novina. Roberta Ježića se u poslovnim krugovima smatra izuzetno bliskim donedavnom premijeru Ivi Sanaderu, koga u nekim bankarskim krugovima čak doživljavaju kao tajnog Ježićeva ortaka u većini njegovih poslovnih projekata, pa tako i pri kupnji Novog lista. Špekuliralo se da je Ježić kupio Novi list u dogovoru sa Sanaderom, kako bi HDZ pokušao staviti pod kontrolu taj list skloniji političkoj ljevici, nego vrijednostima koje zastupa HDZ, koji tradicionalno loše stoji na riječkom području. Jedan dio zaposlenika u Novom listu vjeruje kako bi se kredit Novog lista za pomaganje Diokiju mogao tumačiti i kao potez namjernog slabljenja novina, kako bi se stvorilo formalno pokriće za lakše provođenje restrukturiranja, pa tako možda i za otpuštanje nekih nepoćudnih novinara.

Vezane vijesti

Prosvjed radnika Diokija

Prosvjed radnika Diokija

Stožer za obranu Diokija u Zagrebu organizira prosvjed radnika te tvrtke "budući da rješenje problema za radnike Diokija nije pronađeno do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika