Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Damir Petranović

Pavićeva obećanja: Umjesto dokapitalizacije EPH Slobodnu Dalmaciju kreditirao uz 6 posto kamata

U cijeloj priči oko sporne kupnje Slobodne Dalmacije ključan dokument je "Obvezujuća ponuda za kupnju", koji EPH nije objavio. Iz njega je vidljivo da EPH nije ispunio velik dio svojih obećanja

STARA ZGRADA Slobodne Dalmacije u središtu Splita,
otkud je redakcija preseljena u
novoizgrađenu zgradu u Dugopolju, financiranu kreditom EPHSTARA ZGRADA Slobodne Dalmacije u središtu Splita, otkud je redakcija preseljena u novoizgrađenu zgradu u Dugopolju, financiranu kreditom EPHNetom nakon što je Državno odvjetništvo službeno objavilo da se obavlja "dubinska istraga" dokapitalizacije Slobodne Dalmacije koju je obavio Europapress holding, i to na osnovi kaznene prijave koju je prije godinu i pol dana podnio predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, klupko potencijalno najveće privatizacijske afere iz doba Ive Sanadera iznenada se počelo odmotavati. Naime, EPH-u je Sanaderova vlada omogućila da gotovo bez imalo svježeg kapitala uđe u "Slobodnu" time što mu je dopustila mogućnost da se dogovorenih 271 milijun kuna "ulaganja" provede putem prijenosa prava i obveza, što je ovaj u potpunosti iskoristio.

Pojednostavnjeno rečeno, Slobodna Dalmacija se od 2005. do 2008. zadužila za navedeni iznos, i to u pravilu kod EPH i uz kamatu od 6 posto, da bi se krediti potom pretvarali u vlasnički udio Europapress holdinga i bili prikazivani kao ulaganje u Slobodnu Dalmaciju. Splitska novinska kuća tako je, kreditom kod EPH, financirala gradnju nove zgrade u selu Dugopolje, petnaestak kilometara izvan Splita, istom metodom od bugarske podružnice WAZ-a je kupljena i polovna novinska rotacija, a kreditom se plaćalo čak i uvođenje novog redakcijskog sustava od njemačkog DTI-ja. Bivši glavni urednik "Slobodne" Mladen Pleše javno je objavio da je posljednji posao stajao tridesetak milijuna kuna, no iz dokumenata je vidljivo da je doista plaćen tek nešto više od 4 milijuna kuna.

U prosincu 2008. dogodio se ključni korak u EPH-ovu preuzimanju tvrtke: održana je skupština dioničara Slobodne Dalmacije na kojoj je – uz burno negodovanje malih dioničara – odobrena dokapitalizacija putem tvrtke adriatica. net. U temeljni kapital splitske tvrtke uneseno je 25 posto dionica te turističke agencije, no po višestruko većoj cijeni od tržišne. EPH je, naime, netom prije od Hypo Alpe Adria Vrijednosnica preuzeo 50 posto vlasništva nad adriatica.netom vrijednog 30 milijuna kuna, da bi polovinu toga prodao Slobodnoj Dalmaciji za sedamdesetak milijuna kuna i prikazao kao vlastito ulaganje. Kako je navedena tvrtka nekoliko mjeseci kasnije zapala u goleme poslovne teškoće, iz kojih su je spašavali Agrokor, Slobodna Dalmacija i nekoliko velikih državnih tvrtki, mali dioničari sumnjaju na umjetno "pumpanje" bilance. Slučajno ili ne, upravo je na dan sporne dokapitalizacije sjedište splitske novinske kuće posjetio Ivo Sanader s cijelom svitom ministara i ostalih suradnika.

U cijeloj priči oko sporne kupnje Slobodne Dalmacije ključan dokument je "Obvezujuća ponuda za kupnju", koji EPH nije objavio. Iz njega je vidljivo da EPH nije ispunio velik dio svojih obećanja: nije zadržao jednak broj zaposlenih u razdoblju od pet godina, nije pokrenuo Novinarsku akademiju u Splitu, niti je novinarima omogućio sudjelovanje u izboru i razrješenju glavnih urednika. Među novinarima i urednicima splitskog lista postoji i sumnja da nije izvršeno obećanje o "100 milijuna kuna povećanim sredstvima za plaće u odnosu na plan koji je Slobodna Dalmacija dotad imala".

Vezane vijesti

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Građanska Akcija nastavila je svoju 'seriju' posjeta pod nazivom 'Na doručku kod...'. Tako su je jutros uputili u središte grada i 'doručkovali'… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika