21.12.2010. / 08:44

Autor: Hina

Iranski redatelj Jafar Panahi osuđen na 6 godina zatvora

Po izjavi objavljenoj u Italiji u studenom Panahi je optužen za snimanje filma bez dozvole i poticanje oporbenih prosvjednika nakon izbora 2009

Jafar Panahi; Foto: WikipediaJafar Panahi; Foto: WikipediaIranski je sud osudio međunarodno priznatog filmskog redatelja Jafara Panahija na šest godina zatvora i zabranio mu snimanje filmova i putovanja u inozemstvo u idućih 20 godina, rekla je njegova odvjetnica u ponedjeljak, kako su prenijele agencije.

Panahi, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i podržavatelj iranskog oporbenog čelnika Mirhoseina Musavija na prošlogodišnjim spornim predsjedničkim izborima, uhićen je početkom ožujka. Zadržan je u pritvoru 88 dana i tijekom tog razdoblja počeo je štrajk glađu.

"Panahi je osuđen na šest godina zatvora za djelovanje i propagandu protiv sustava", prenijela je agencija Isna izjavu njegove odvjetnice Farideh Gheyrat.

"Također mu je zabranjeno snimanje filmova, pisanje bilo kakvih scenarija, putovanje u inozemstvo i razgovor s lokalnim i stranim medijima u idućih 20 godina", dodala je, po agenciji Isna.

Po izjavi objavljenoj u Italiji u studenom Panahi je optužen za snimanje filma bez dozvole i poticanje oporbenih prosvjednika nakon izbora 2009.

Vezane vijesti

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Uprava Alcatraza, nekad zloglaznog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika