21.12.2010. / 09:25

Autor: Nacionalova redakcija

Nacional donosi:

Pozadina američkog 'udara': Hillary Clinton oduzela vizu Sanaderu

U domaćim političkim krugovima sve te poruke smatraju se čak kao moguća potvrda nikad demantiranih spekulacija da je Amerika možda imala velik utjecaj i na nikad razjašnjeni odlazak Ive Sanadera s premijerske funkcije

Hillary Clinton - Američka ministrica vanjskih poslova je, prema informacijama kojima raspolaže Nacional, stajala iza sprečavanja Sanaderova bijega iz EuropeHillary Clinton - Američka ministrica vanjskih poslova je, prema informacijama kojima raspolaže Nacional, stajala iza sprečavanja Sanaderova bijega iz EuropeOdluka da se bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu ukine američka viza, čime je njegov bijeg iz Hrvatske definitivno propao, donijeta je u najvišem vrhu službene američke politike, i to u roku od samo šest sati.

Iz nekoliko različitih izvora Nacional je prošlog tjedna dobio informaciju da iza sprečavanja Ive Sanadera da iz Europe pobjegne u SAD konkretno stoje američka državna tajnica Hillary Clinton te Thomas E. Donilon, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika.

Njihovoj odluci gotovo sigurno prethodile su konzultacije s američkim veleposlanikom i djelatnicima američkog veleposlanstva u Zagrebu, koji su, navodno direktno preko glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bili itekako upoznati s cjelokupnim stanjem oko bivšeg hrvatskog premijera a potom i njegovim planovima da pobjegne u Washington.

Nacionalovi izvori iz diplomatskih krugova prošlog su tjedna potvrdili da moderna politika i diplomacija ne pamte tako brzu i efikasnu reakciju američkih institucija prema nekom stranom državljaninu, odnosno političkom akteru.

U domaćim političkim krugovima sve te poruke smatraju se čak kao moguća potvrda nikad demantiranih spekulacija da je Amerika možda imala velik utjecaj i na nikad razjašnjeni odlazak Ive Sanadera s premijerske funkcije.

Naime, još se u kasnu jesen prošle godine u dijelu hrvatske javnosti pojavila spekulacija da je Sanaderovu srpanjskom odlasku iz Banskih dvora prethodio misteriozni sastanak u Bruxellesu, na kojem se, osim očekivanih Sanaderovih sugovornika, neočekivano pojavio i tadašnji američki ambasador u Zagrebu Robert Bradtke.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 21.12.10. 10:36

He, he, he! Lažne veličine tope se poput leda na suncu kad se pokaže čvrsta ruka! Sad me zanima tko je slijedeći!


registracija
27/7/09

columbo, 21.12.10. 11:43

Cudi me da Nacionalu jos nije jasno zasto je Sanader dao ostavku, kad je vas uvodnicar u svojoj "gospodskoj kolumni" svojedobno bio "jasan", a znale su i vrane na grani da lupeta bez veze.
Drugo, nije se tu radilo o nikakvoj vizi, a vi uvjek imate "pouzdane izvore' pa si dajte truda utvrditi sto je u ovom slucaju US poduzela. I da li je?
I trece i najvaznije: muka mi je od toga Bajica. Gdje je nesretnik bio u Sanaderovo doba vladanja?
P.S. Sto ce tek biti sa Seksom, Kosor i Hebrangom kad ih dr Ivo sada nasteli, jer drzavni odvjetnik sigurno nece dok su na vlasti.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 21.12.10. 23:06

Uvjek je i bilo da jaci vlada.


registracija
25/6/10

vidra, 22.12.10. 06:35

Njegova drskost, bahatost, samouvjerenost pokazivala je svima, (tko imalo analizira osobine ličnosti naših političara) da nešto skriva. Skriva nedostatke svoje ličnosti, koji su bili prikriveni frfljanjem stranim jezicima, što je inaće fasciniralo njegove pristaše. Nije ni malo čudno kojim putem je on prošao,a da ne savlada strane jezike. Osim toga frfljanja, ja u njemu nisam uočio, kao što Granić kaže, "ultra inteligenciju". Rasplet svega toga to potvrđuje. Pa ni bijeg nije znao čestito organizirati, a kamoli dovesti našu zemlju u "blagostanje".


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 22.12.10. 18:20

Blagostanje je bilo spominjano (neki su to shvatili kao obecanje), pocetkom 90-ih. Tko je, vidjevsi kakvo se ozracje tada kreiralo i poticalo, zaista povjerovao da ti i takvi ljudi mogu uopce znati o cemu govore? Sto je to blagostanje, uopce? Da li je to poznato nesto i ako jeste, da li jedna takova misaona projekcija ima ikakvih sansi za realizaciju negdje u buducnosti, buduci da se najozbiljnije gledano, radi o proslosti, bez koje ne moze postojati misao uopce. Naravno da je poznato da je covjeku moguce zivjeti u stanju nekakvog nazovimo to, blagostanja. Oni koji nesto znaju o tome, znaju da je to neostvarivo oruzjem covjek protiv covjeka. Proces ka tome je sasvim druge prirode. Takva atmosfera je silom uklonjena iz Hrvatske i sada je sve puno teze. Kvalitetne dobre osnove vise nema kao sto ni mnogo cega drugoga vise nama. Ali mi polako ali sigurno sve vise toga razumijemo i to je svakako vec nesto.


registracija
27/4/10

fuzija2, 23.12.10. 20:18

Dobro smo provjerili da Hillary Clinton uopste
nije bila umjesana niti je znala nesto o tome
kadsmo joj postavili to pitanje ona je se samo
nasmijala, i koje su to gluposti uveli laz
od Hrvatski HULIGANSKI NOVINARA i zaista
su HULIGANSKI NOVINARI PONIZILI
AFRICKE HIJENE NA NASOJ PLANETI.


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 24.12.10. 08:57

zbog cega ameri mogu u Hrvtasku bez viza,a Hrvati ne mogu u ameriku bez viza????


registracija
24/12/10

sveznalica100, 24.12.10. 09:27

Zato što smo kolonija "gubavaca" na zanimljivom zemljopisnom položaju.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.12.10. 22:49

To je jasno svima da je americka administracija upetljana u cijelu aferu lopova zvanog Sanader.I Jacina borba protiv korupcije nije nista drugo nego americka inicijativa,gdje Jaca naprosto to mora raditi,jer ona to sigurno,samoinicijativno ne bi nikada uradila.


registracija
20/7/10

pijanovic, 27.12.10. 11:51

Sanaderu za sada nije potrebna viza za Ameriku
nego za Rementinac kad osluzi rok onda ce
dobiti americki pasos i ide na predavanje
da im objasnjava kako je bilo u przunu na Balkanu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika