Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Boris Beck

Puko i Puko otvorili restoran s isklesanim jelima

Vinko Marinković Puko i njegov bratić Ivica Jakšić Čokrić Puko otvorili su konobu koju krase dalmatinska jela i Jakšićevi kipovi tih jela

VINKO MARINKOVIĆ
PUKO u restoranu nudi
internacionalne verzije
dalmatinskih jelaVINKO MARINKOVIĆ PUKO u restoranu nudi internacionalne verzije dalmatinskih jela“Željeli smo ponuditi nešto drukčije - da umjetnost bude i na zidovima i na tanjurima, da jelovnik bude ludilo i da konoba ima priču”, kaže Vinko Marinković Puko, koji u Zagrebu na Kaptolu ovoga tjedna otvara Konobu Puko. Vinko Marinković Puko prije godinu dana otvorio je restoran Vagabundo u Bolu na Braču i, zadovoljan uspjehom, odlučio je posao preko zime, dok je na otoku mrtva sezona, prenijeti u Zagreb.

“Iskustvo sam stekao na Bermudima, Kajmanskim otocima i u SAD-u gdje sam radio šesnaest godina. Od tamo sam donio nekoliko ideja koje sam potom spojio s tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom”, kaže Vinko Marinković Puko objašnjavajući, primjerice, odakle na njegovu jelovniku kozice pohane u kokosovu brašnu s umakom od senfa i varenika. U svojoj zagrebačkoj konobi nudi gostima šest slijedova po relativno pristupačnim cijenama, a među njima su, primjerice, carpaccio "Moji škoji" od tune i hobotnice te rižot "Bolski nokturno" od jastoga i Jakobovih kapica s pečenom rajčicom, slatkim bosiljkom i uljem od tartufa. Što se umjetnosti na zidu tiče, nju je kreirao vlasnikov bratić, osebujan bolski multimedijalni umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko, koji upravo dovršava kamene svijećnjake za konobu. “Moje slike, fotografije, knjige i kipovi dio su cijele priče oko konobe. Za umjetnost je važno da nije mrtva, da nije u muzeju. Ovako radovi ožive”, kaže Ivica Jakšić Čokrić Puko, čija velika kamena pedoča također krasi konobu.

Taj bolski umjetnik osmislio je i originalne suvenire koji se mogu kupiti u konobi Puko - male kamene masline, prstace, kriške pršuta i sireve koje je sve sam isklesao. “Imat ćemo i veliku vinsku kartu”, kaže Vinko Marinković Puko, “a s Bola upravo stižu vina Pošip Bol i Sveti Vid.” Na pitanje na koje je jelo najponosniji, bolski chef odgovara sa smiješkom: “Tuna je moj specijalitet, i kao carpaccio, i zapečena. Ali moje jelo s potpisom je janjeća koljenica, koju ne zovemo ossobucco nego Osso Puko. Radi se četiri- pet sati i poslužuje na podlozi od kremastog rižota, čiji su sastojci šafran i grašak. Malo tko u Hrvatskoj to pravi.”

Vezane vijesti

Ljutiti susjed goste murterskog restorana zalio izmetom

Ljutiti susjed goste murterskog restorana zalio izmetom

Mještanin Murtera 'zaradio' je prekršajnu prijavu jer je goste jednog murterskog restorana zalio kantom punom ljudskog izmeta, potvrdila je danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika