21.12.2010. / 14:31

Autor: Nacional.hr

Austrijanci će Sanadera ispitivati o vezi Ježića i Pavića s Hypo bankom

"Jedno od pitanja koje ću svakako postaviti bivšem premijeru Ivi Sanaderu je i financiranje HDZ-a kroz račune Hypo banke te posebice kakva je uloga Roberta Ježića i Ninoslava Pavića u tome", otkrio je Rolf Holub

Ivo SanaderIvo SanaderBivši hrvatski premijer Ivo Sanader trebao bi u srijedu videovezom iz pritvora u Salzburgu dati iskaz koruškom istražnom povjerenstvu u Klagenfurtu o svojim saznanjima vezanim uz "aferu Hypo".

Istražno povjerenstvo koruške skupštine za slučaj Hypo Group Alpe Adria prošli je tjedan objavilo da želi ispitati Sanadera koji se nalazi u pritvoru u Salzburgu na temelju uhidbenog naloga iz Hrvatske gdje je osumnjičen za korupciju.

Prema navodima austrijskog državnog odvjetništva Sanadera se u Hrvatskoj tereti da je zajedno s drugim počiniteljima pronevjerio državni novac u iznosu od najmanje šest milijuna eura.

Predsjednik povjerenstva Rudolf Holub izjavio je za posjeta Puli u rujnu da Hypo imao osam milijardi eura sumnjivih nenaplaćenih zajmova u 12 zemalja, od toga u Hrvatskoj više stotina milijuna eura.

U razgovoru za portal Index.hr Holub je dao naslutiti o ćemu će povjerenstvo ispitivati bivšeg premijera.

"Jedno od pitanja koje ću svakako postaviti bivšem premijeru Ivi Sanaderu je i financiranje HDZ-a kroz račune Hypo banke te posebice kakva je uloga Roberta Ježića i Ninoslava Pavića u tome", otkrio je u razgovoru za Index Rolf Holub koji dodaje kako austrijski istražitelji imaju određene informacije o financiranju hrvatske vladajuće stranke preko Hypo banke, a dio informacija dobili su i od hrvatskih te dijela austrijskih novinara.

"Posebice nas zanima i era kada je u HDZ-u vladao Franjo Tuđman te koja je bila uloga Hypo banke koje je tada tek počela rasti", rekao je Holub koji će od Sanadera vjerojatno tražiti pojašnjenje o pisanju austrijskog Der Standarda koji tvrdi da su Sanader, Vladimir Zagorec i Ninoslav Pavić za vrijeme Tuđmanove vladavine bili njegovi emisari te su "prljavi novac prenosili na 77 računa u inozemstvu, od kojih su neki bili i u Hypo banci".

Isto tako povjerenstvo zanima i uloga Sanadera o onome što se događalo tijekom ljeta 2007. godine, kada je Hypo grupa prodavana njemačkoj banci Bayerische Landesbank (BLB), a Novi list piše i da će Austrijanci ispitivati Sanadera i o njegovom odnosu s guvernerom Željkom Rohatinskim.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika