21.12.2010. / 17:42

Autor: Hina

Assange: Šveđanke koje su me optužile za silovanje možda su žrtve manipulacije

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange u utorak je u dva intervjua britanskim medijima rekao da su dvije Šveđanke koje su ga optužile za spolno zlostavljanje vjerojatno žrtve kampanje koju krugovi moći vode protiv njega, ocijenivši da u Švedskoj ne bi imao uvjete za "prirodan" sudski proces.

Julian AssangeJulian AssangeUtemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange u utorak je u dva intervjua britanskim medijima rekao da su dvije Šveđanke koje su ga optužile za spolno zlostavljanje vjerojatno žrtve kampanje koju krugovi moći vode protiv njega, ocijenivši da u Švedskoj ne bi imao uvjete za "prirodan" sudski proces.

Assange (39), koji je iz britanskog pritvora pušten uz jamčevinu i čeka odluku suda o švedskom zahtjevu za izručenje, intervju je dao novinaru BBC-ja u kući u East Angliji, na jugu Engleske, gdje je zapravo u režimu kućnog pritvora i obvezan je svaki dan se javljati policiji i nositi elektroničku narukvicu.

Otac WikiLeaksa drži da su se Šveđanke uspaničile u strahu od zaraze spolno prenosivom bolešću u trenutku kad su shvatile da je spolno općio s objema te su potražile savjet u policiji koja ih je na prijevaru izmanipulirala.

"Nema potrebe da idem u Švedsku", rekao je i objasnio da mu zakon jamči prava, "a ta prava znače da ne moram razgovarati s državnim odvjetnicima diljem svijeta koji samo žele sa mnom popričati i ne žele to učiniti na neki uobičajen način", prenosi agencija dpa.

Švedske vlasti zatražile su u zahtjevu za izručenje da Assange i njegov švedski odvjetnik ne govore o slučaju. "Traže da na silu budem odveden u Švedsku i da ondje budem bez dodira sa svijetom: to nisu okolnosti za prirodan tijek suđenja", rekao je

Asange je dao i intervju dnevniku Timesu u kojem je ponovno potvrdio da posjeduje dokumente koji kompromitiraju veliku banku te ih WikiLeaks planira objaviti početkom iduće godine. Kad su se nedavno pojavila nagađanja da je riječ o Bank of America, njezine su dionice naglo pale.

Pritiske i progon kojima je izložen Assange je usporedio sa sudbinom američkih židova 50-ih godina, ali je naglasio da ima dovoljno potpore da se suprotstavi htijenju SAD-a da im bude izurčen i da mu sude. "Ljudi na vlasti su organizirani. (...) No numerički rečeno, nisu opet toliko jaki, a potpora koju uživamo u narodu golema je", rekao je Assange.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika