21.12.2010. / 19:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Službena istraga

Pokrenuta istraga protiv Sanadera i nekog iz njegove obitelji zbog pranja novca

"Započeli smo kazneni postupak protiv Sanadera, protiv jedne osobe iz njegove rodbine, i još jedne treće osobe", rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva za korupciju u Beču Friedrich Koenig

Ivo SanaderIvo SanaderAustrijski istražitelji sutra bi trebali ispitati bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera o slučaju Hypo banke, a nakon toga, u četvrtak ispitati će ga i o tajnim računima.

To je za Novu TV potvrdila glasnogovornica Državnog odvjetništva u Beču, Eva Habicher. Ona je dodala i da će tužitelj Sanadera ispitati videolinkom.

Osim protiv Sanadera, istraga se vodi i protiv još jedne ili dvije osobe čije identitete ne smije otkriti dok traje istraga. Također, glasnogovornica nije mogla potvrditi da li je istraga o tajnim računima na kojima je pohranjeno nekoliko milijuna eura povezana s istragom o Fimi mediji koja se vodi u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je spis u istrazi o Fimi mediji već sad debeo gotovo 45 tisuća stranica, a Sanader, odnosno njegovi odvjetnici, uvid u taj spis imati će tek nakon što on bude o tome ispitan.

Bečko tužiteljstvo za korupciju potvrdilo je RTL-u Danas da je nakon zaprimanja istražnog spisa iz Innsbrucka danas pokrenut kazneni postupak protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i jedne osobe iz njegove rodbine zbog sumnje za pranje novca.

"Započeli smo kazneni postupak protiv Sanadera, protiv jedne osobe iz njegove rodbine, i još jedne treće osobe", rekao je RTL-u glasnogovornik državnog odvjetništva za korupciju u Beču Friedrich Koenig.

Dodao je da je Državno odvjetništvo preuzelo postupak za pranje novca koji se vodi protiv gospodina Sanadera, jednog člana njegove rodbine i možda još jedne osobe. "Planiramo ih ispitati, a o sljedećim istražnim postupcima ne smijem govoriti", kazao je Koenig.

Austrijsko državno odvjetništvo za korupciju sa sjedištem u Beču potvrdilo je jučer da je zaprimilo istražni predmet koji je protiv Sanadera pokrenulo državno odvjetništvo u Innsbrucku na temelju prijave jedne tirolske banke o sumnji za pranje novca.
Spis o istrazi protiv Sanadera prošli je tjedan poslan iz Innsbrucka državnom odvjetništvu za korupciju u Beč. "Mislimo da je ono nadležno", izjavio je u petak Hansjoerg Mayr, glasnogovornik državnog odvjetništva u Innsbrucku.

Jedna Tirolska banka podnijela je prijavu za pranje novca, po kojoj postoji mogućnost da Sanader u Tirolu raspolaže računima koji su "povezani sa sumnjičenjima protiv njega u Hrvatskoj", izjavio je Mayr.

Vezane vijesti

Nestali ili skriveni: Što je Sanader učinio sa 150 tisuća eura vrijednim...

Nestali ili skriveni: Što je Sanader učinio sa 150 tisuća eura vrijednim satovima?

Istražitelji koji su proteklih dana pretraživali vilu Ive i Mirjane Sanader u Kozarčevoj, stan u Splitu te poslovni prostor u Zagrebu, imali su pune… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika