21.12.2010. / 20:42

Autor: Hina

Vatikan: Papine riječi o prezervativu su "instrumentalizirane"

Kongregacija za nauk vjere u utorak je osudila "instrumentalizaciju" riječi pape Benedikta XVI. o prezervativu u njegovoj knjizi "Svjetlost svijeta" kojima je prvi put govorio o prezervativu kao sredstvu za sprječavanje zaraze AIDS-om.

Papa Benedikt XVIPapa Benedikt XVIKongregacija za nauk vjere u utorak je osudila "instrumentalizaciju" riječi pape Benedikta XVI. o prezervativu u njegovoj knjizi "Svjetlost svijeta" kojima je prvi put govorio o prezervativu kao sredstvu za sprječavanje zaraze AIDS-om.

"Razna pogrješna tumačenja" Papinih riječi stvorila su "pomutnju u stajalištima Katoličke crkve o pojedinim pitanjima spolnoga morala", ocijenila je Kongregacija za nauk vjere.

"U pojedinim slučajevima s nakanom da smanji opasnost od zaraze" muška prostitutka uporabom prezervativa može ipak "učiniti prvi korak prema čovječnijoj seksualnosti", napisao je Benedikt XVI.

"Papina misao često je bila iskorištavana za svrhe i interese koji nemaju veze sa smislom njegovih riječi", priopćila je Kongregacija i objasnila da te riječi "ne mijenjaju ni nauk, ni moral, ni pastoralnu praksu Crkve".

Kongregacija podjednako odbacuje "pozitivnu prekretnicu", kako su neki protumačili Papine riječi, kao i "zabrinutost" onih koji su ih iščitali kao promjenu crkvenih stajališta o borbi protiv AIDS-a.

Tumačenje da je Crkva prihvatila uporabu prezervativa kao sredstvo za sprječavanje neželjene trudnoće posve je "proizvoljno", piše Kongregacija i podsjeća da Crkva dopušta samo "možebitnu uporabu prirodnih metoda reguliranja plodnosti".

Kad je riječ o prostituciji, "kršćanski moral to je uvijek smatrao teško nemoralnim činom", piše Kongregacija, no dodaje: "Neprijeporno je da onaj tko rabi prezervativ kako bi smanjio opasnost za život druge osobe, umanjuje time i zlo povezano s vlastitim nedopuštenim ponašanjem."

Papine riječi o prezervativu potaknule su niz reakcija u cijelome svijetu.

Dva dana prije izlaska knjige Vatikan je inzistirao da je riječ o iznimnu slučaju uporabe prezervativa i ocijenio da se "Papino razmišljanje ne može shvatiti kao revolucionarna prekretnica".

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika