22.12.2010. / 09:01

Autor: Deutsche Welle

Balkanski Sanader: Đukanović otišao zbog pritisaka iz Europe?

Uhićenjem bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera na Zapadnom Balkanu otvorena je nova era u borbi protiv korupcije i kriminala, smatraju institutu IFIMES. S tim u vezi je i ostavka crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Milo Đukanović (Reuters)Milo Đukanović (Reuters)Ostavka crnogorskog premijera Mila Đukanovića uslijedila je zbog pritisaka međunarodne zajednice i EU-a - njega osobno se povezuje s optužbama za umješanost u organizirani kriminal i korupciju, navodi se u Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije "IFIMES". A u Savjetu Europe s jedne strane prevladava mišljenje da doduše treba pričekati konkretne dokaze, ali se ujedno ukazuje na pooštrene uvjete Unije kada je u pitanju vladavina prava u potencijalnim članicama EU-a.

Poštivanje načela pravne države je uz borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, jedno od dva najvažnija su pitanja koja su na vrhu liste zahijteva, ali i upozorenja, koja zemljama Zapadnog Balkana stižu iz EU-a. „Problem država regije jeste taj, što se i u vrhu političkih struktura i u vrhu kriminalnih struktura uglavnom nalaze isti ljudi", kaže za Deutsche Welle predsjednik Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), magistar Zijad Bećirović. „Uhićenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera otvorilo je novu eru u regiji Zapadnog Balkana. Ni jedan političar najvišeg ranga više ne može biti siguran da neće biti uhićen zbog određenih djela" , smatra Bećirović.

Odlazak nije bio dobrovoljan

Bećirović, povezuje i ostavku crnogorskog premijera Mila Đukanovića s optužbama za organizirani kriminal i korupciju: „Mi smo i ranije govorili da se Đukanović nalazi pod snažnim pritiskom te da se mora povući s političke scene. Njegov odlazak povezan je sa sudskim procesima koji se protiv njega vode u Italiji, ali i sa mogućnošću pokretanja novih procesa."

U IFIMES-u tvrde da je zbog suradnje prilikom svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti, ali i kasnije u vezi priznanja Kosova, Đukanović imao „povlašteni status" kod nekih europskih političara, ali i da njegov odlazak sa političke scene nije bio dobrovoljan, već da je do njega došlo pod pritiskom međunarodne zajednice pa i same EU.

Uticaj otvorene i prikrivene diplomacije

Da se bez konkretnih dokaza ne može točno tvrditi zašto se Đukanović povukao sa premijerske pozicije, smatraju u Savjetu Europe. Predsjednik Grupe država za borbu protiv korupcije GRECO, Drago Kos, kaže da se „vrlo utemeljene" primjedbe na račun Đuknanovića zbog korupcije ponavljaju već godinama te da je bilo samo pitanje vremena kada će doći do konzekvenci: „Za ovakav potez (ostavku na premijersku poziciju) je teško reći da li su to konzekvence. Ja se nadam da će, ako postoji nešto u pričama o potencijalnoj korupciji, pravosuđe Crne Gore odraditi svoj posao. Tako je priča počela i kod gospodina Sanadera - ostavka bez obrazloženja, a poslije smo došli do situacije u kojoj smo sada."

Drago Kos, smatra da je EU jedina realna politička snaga koja može prisliti države jugoistočne Europe da počnu sa svarnom borbom protiv korupcije. Povodom navoda IFIMES-a da je Đukanović bio pod pritiskom da odmah nakon što Crna Gora dobije status kandidata za učlanjenje u EU podenese ostavku, kao i mišljnja analitičara da je pritisak EU u cilju borbe protiv korupcije sve jači što je zemlja bliža članstvu, Drago Kos kaže: „Milsim da se pored „otvorene diplomacije" gdje država mora ispuniti uvjete za učlanjenje u EU, paralelno odvija i tzv. „prikrivena diplomacija". Tu se pojedinim državama postavljajuj uvjeti koji nisu nigdje zapisani. Ali ako se to dešava u kontekstu borbe protiv korupcije, ja to pozdravljam."

Predsednik GRECO-a kaže da Zapadnom Balkanu predstoji teško razdobčje europskih integracijskih procesa, jer je EU naučila lekcije iz prethodnih proširenja kada su napori zemalja u borbi protiv korupcije naglo opali neposredno naon prijema u članstvo. Uvjeti za pristupanje Uniji sada su znatno pooštreni, a pojačan je nadzor nad mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv korupcije i nakon ulaska u EU.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika