22.12.2010. / 15:25

Autor: Hina

Delo prenosi bilješke s WikiLeaksa: 'Hrvatska je za arbitražni sporazum učinila ustupke'

Faksimil američke diplomatske bilješke, koju je u srijedu, pozivajući se na WikiLeaks, objavilo ljubljansko "Delo", spominje da je hrvatska vlada lani učinila ustupak kako bi sklopila arbitražni sporazum i od Slovenije dobila deblokadu svojih pristupnih pregovora.

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorFaksimil američke diplomatske bilješke, koju je u srijedu, pozivajući se na WikiLeaks, objavilo ljubljansko "Delo", spominje da je hrvatska vlada lani učinila ustupak kako bi sklopila arbitražni sporazum i od Slovenije dobila deblokadu svojih pristupnih pregovora.

"Da bi zaključila arbitražni sporazum sa Slovenijom, Hrvatska je napravila ustupke koji za nju nisu bili laki", jedna je od rečenica iz lanjske diplomatske bilješke koju je potpisao tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, i u kojoj je u središtu nastojanje SAD-a da se ubrzaju pregovori Hrvatske s EU-om nakon slovenske deblokade i suzdržanosti u tom procesu koju su u isto vrijeme pokazivale Velika Britanija i Nizozemska zbog suradnje s Haagom u vezi s topničkim dnevnicima.

Foleyjeva bilješka pisana je neposredno nakon što su potkraj prošle godine u Stockholmu, nakon bilateralnih pregovora i uz posredovanje Švedske i SAD-a, premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisali arbitražni sporazum i tako odlučili da se granični prijepor riješi pred arbitražnim sudom kad Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom.

Slovenski mediji ocjenjuju da će objava bilješke u stanovitu smislu pomoći premijeru Borutu Pahoru kojega oporba, a osobito prijašnji premijer Janez Janša koji ju vodi, stalno optužuje da od Hrvatske za deblokadu nije dobio nikakve koncesije i da je arbitražni sporazum za Sloveniju slab jer joj ne jamči teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Kako je, komentirajući objavu Foleyjeve bilješke, u srijedu za tiskovnu agenciju STA izjavio glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic, Slovenija je približno obaviještena o broju američkih bilježaka o slovensko-hrvatskim odnosima kojima raspolaže WikiLeaks, a još ih nije objavio, iako slovenski diplomati sa svojim američkim kolegama o samu sadržaju tih bilježaka nisu izravno razgovarali.

"Više je takvih diplomatskih bilježaka iz vremena vlade Janeza Janše i u njima je mnogo oštrih ocjena jer se Janšina vlada nije bavila odnosima s Hrvatskom, dok su ocjene iz vremena Pahorove vlade naklonjenije, odnosno pozitivnije jer je ta vlada pregovorima došla do arbitražnog sporazuma i tako riješila granično pitanje sa susjednom državom", rekao je Balažic.

Slovenski mediji u srijedu su objavili podatak po kojemu se od navodno 836 američkih diplomatskih bilježaka, kojih se dokopao WikiLeaks, i u kojima se spominje Slovenija, 608 odnosi na vrijeme Janšine vladavine, a ostale na razdoblje Pahorove vladavine.

Najviše bilježaka koje su američki diplomati poslali iz Ljubljane odnosi se na politička i gospodarska pitanja, a neka i na pitanja vojne suradnje.

Čak 48 bilježaka američkih diplomata u kojima je spomenuta Slovenija tiču se slovensko-hrvatskih odnosa i procesa koji je pridonio sklapanju arbitražnog sporazuma, ali do sada ni jedna od njih nije bila objavljena na WikiLeaksu ili u medijima kojima šalje svoje materijale, navodi u srijedu mariborski dnevni list "Večer".

Slovensko-hrvatske odnose u zanemarivu smislu spominju danas objavljena bilješka iz "Dela" te diplomatska bilješka koja je na početku afere zbog WikiLeaksa i u Sloveniji izazvala najviše zanimanja. Riječ je o bilješci napisanoj nakon sastanka premijera Pahora s tadašnjim američkim otpravnikom poslova, kad su razgovarali o mogućnosti da Slovenija preuzme jednog zatvorenika iz Guantanama i kad je Pahor nudio da gradnju druge nuklearke Krško preuzme američki Westinghouse, što je slovenski premijer smjesta odbacio, rekavši da je to možda bila osobna ocjena njegova sugovornika.

U objema od spomenutih bilježaka zapravo se usput spominju veliki napori američke administracije da se poboljšaju slovensko-hrvatski odnosi i stanje u cijeloj regiji na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.12.10. 11:32

Pa šta ima veze.?HDZ ide dalje.Hrvatski narod glasovanjem legalizira rasprodaju nacionalnih dobara i interesa,Tako HDZ ima "legitimitet"čak i za protuinteresne poteze na štetu svoje države.Tako je od 90.-ih i ide još dalje.Dok se narod otrijezni,ostat će bez gaća.HDZ zna !


registracija
11/1/10

fluid, 24.12.10. 11:34

Taktika Pavelića.Da bi opstao na vlasti,predao Talijanima cijelu Istru i Dalmaciju do Zadra.No "domoljubna zanovijetala"veličaju još i danas i Pavelića i fašizam.Kao hrvatske nacionalne interese.Kako je to moguće,osim njihove gluposti,nije mi jasno.


registracija
11/1/10

fluid, 24.12.10. 11:38

Nije ni Tito bolje postupio predavši Srbima hrvatski teritorij sve do Zemuna.Pa sad si ti misli koje su to "Hrvatine"i koji su to "interesi od nacionalne važnosti za Hrvatsku".Hrvatsku političari=magarci!Kroz povijest.A oni dobromisleći i osvješteni Hrvati-političari?E njih nigdje nema.Oni neznaju,u stvari, voditi politiku.E pa tako nam i je.Kroz povijest iz koje nitko ništa nije naučio.Očigledno.I tako se "povijst ponavlja"!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika