22.12.2010. / 16:00

Autor: Nacional.hr

Čuvajte zdravlje: : 5 namirnica koje 'liječe' prehladu

Pojačan unos tekućine i vitamina C samo su neki od načina kako ćete ojačati imunitet. Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da se tijekom najhladnih mjeseci protiv prehlade treba boriti vježbanjem

Češnjak jača imunološki sustavČešnjak jača imunološki sustavPovišena tjelesna temperatura, začepljen nos i kašalj najčešći su simptomi prehlade. Međutim, ako odmah poduzmete određene mjere zaštite postoji mogućnost da se virus neće zadržati u vašem organizmu.

Pojačan unos tekućine i vitamina C samo su neki od načina kako ćete ojačati imunitet. Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da se tijekom najhladnijih mjeseci protiv prehlade treba boriti vježbanjem, međutim osim pojačane fizičke aktivnosti, u tome vam mogu pomoći i određene namirnice!

Češnjak
Ova namirnica prilično neugodnog mirisa jedan je od najučinkovitijih lijekova za prehladu. Naime, njegovi sastojci ubijaju sve viruse koji napadaju imunološki sustav. nedavno istraživanje pokazalo je kako je češnjak jedan od najboljih saveznika u borbi protiv visokog tlaka.

Mrkva
Osim što je idealna namirnica za regeneraciju površinskog sloja kože i sprečava razvoj bolesti krvožilnog sustava, mrkva, namirnica koja obiluje beta-karotenom pomaže u borbi protiv prehlade. Valja napomenuti da smanjuje rizik od mnogih opakih bolesti.

Agrumi
Vitamin C, odnosno askorbinska kiselina jedan je od najvećih zaštitnika organizma.
Dokazi iz više od dvadeset istraživanja govore u prilog tvrdnji o smanjivanju jačine simptoma prehlade. No vitamin C ne lijeći prehladu.

Jedan gram dnevno vitamina C može skratiti trajanje prehlade za oko 20 posto, ako se doze povećaju do 6 grama vitamin C se pokazuje nešto djelotvorniji u smanjivanju simptoma prehlade i skraćivanju trajanja. Osim što štiti od uzročnika prehlade i gripa, vitamin C bori se protiv dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog tlaka.

Vezane vijesti

Top namirnice za bolji život i prevenciju zdravstvenih tegoba

Top namirnice za bolji život i prevenciju zdravstvenih tegoba

Ako se pitate zašto se stalno osjećate umorno, naduto ili vas muči neki sličan problem, odgovor se možda nalazi u vašem tanjuru. Nedostatak nekih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika