22.12.2010. / 18:12

Autor: Hina

Rigorozan novi zakon: Španjolska prestaje biti 'raj za pušače'

Broj pušača u Španjolskoj u međuvremenu se blago povećao - na 35 posto stanovnika starijih od 16 godina. Po novome zakonu, zabranit će se pušenje u kafićima, restoranima, u disko-klubovima, kasinima i u dvoranama za tombolu

Položaj Španjolske kao jednog od posljednjih "rajeva za pušače" uskoro bi mogao postati prošlošću, pošto je u utorak španjolski parlament donio zakon koji će Španjolce izjednačiti s njihovim europskim susjedima, kad je riječ o strogim pravilima o mjestima na kojima je dopušteno pušenje.

Pušenje će od 2. siječnja sljedeće godine biti zabranjeno u svim javnim zgradama, no predviđena je zabrana i na nekim otvorenim prostorima, poput dječjih igrališta te školskih i bolničkih dvorišta.

Španjolska je već 2006. pooštrila zakon o mjestima na kojima je dopušteno pušenje, kada je odlučeno da se ne smije pušiti na radnim mjestima i javnim mjestima poput bolnica, škola, trgovačkih centara, željezničkih postaja i u javnome prijevozu.

Vlasnicima kafića i restorana bilo je dopušteno da odluče hoće li dopustiti pušenje u svojim prostorima, a gotovo svi su se odlučili za tu mogućnost.

Broj pušača u Španjolskoj u međuvremenu se blago povećao - na 35 posto stanovnika starijih od 16 godina. Po novome zakonu, zabranit će se pušenje u kafićima, restoranima, u disko-klubovima, kasinima i u dvoranama za tombolu.

Pušenje u zračnim lukama u potpunosti će nestati, a u tv-emisijama više se neće moći vidjeti prezenteri ili njihovi gosti s cigaretom u ruci.

Jedine iznimke, tj. mjesta na kojima pušenje neće u potpunosti biti zabranjeno, bit će zatvori, psihijatrijske ustanove i domovi umirovljenika, koji će imati odvojene prostorije za pušače. Po novome zakonu španjolski hoteli moći će odvojiti 30 posto soba za pušače.

Zakon će dugoročno smanjiti stopu smrtnosti od pušenja i bolesti koje ono izaziva u Španjolskoj, smatraju stručnjaci. Ondje ta loša navika ubije više od 50.000 ljudi na godinu, uključivo i 5000 pasivnih pušača, primjerice konobara koji rade u zadimljenim kafićima i restoranima.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika