22.12.2010. / 18:14

Autor: Hina

'Zajedno smo jači': Hrvatske i srpske stranke u BiH protiv platforme SDP-a

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je bio domaćin susreta, ocijenio je kako sastanak najvećih hrvatskih i srpskih stranaka nije "protiv treće strane" te da je to izniman iskorak kako bi se vlast nakon prošlih izbora uspostavila tako da se stabiliziraju ukupne prilike

Milorad DodikMilorad DodikČelnici četiriju najvećih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH - HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., Saveza nezavisnih socijalmokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) - usprotivili su se u srijedu na zajedničkom sastanku u Mostaru ustroju vlasti na svim razinama bez legitimnih predstavnika triju naroda i odbacili platformu koju je ponudio SDP i kojoj su se priklonile SDA, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka "Radom za boljitak" koje su pak osvojile malen broj glasova Srba i Hrvata.

Stranačka izaslanstva, koje su predvodili predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić pozvali su vodeće bošnjačke stranke u BiH - SDP BiH i SDA - da sljedeći tjedan organiziraju zajednički sastanak u institucijama BiH na kojemu bi se pokušalo dogovoriti o sastavu vlasti i reformama.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je bio domaćin susreta, ocijenio je kako sastanak najvećih hrvatskih i srpskih stranaka nije "protiv treće strane" te da je to izniman iskorak kako bi se vlast nakon prošlih izbora uspostavila tako da se stabiliziraju ukupne prilike.

"Jedini način da se stvori stabilna vlast na svim razinama, koja će biti u stanju provoditi krupna politička pitanja i reforme, jest da legitimni hrvatski, bošnjački i srpski predstavnici budu u vlasti. Sve drugo vodi u nestabilnost", rekao je Čović nakon jednoipolsatna sastanka u Mostaru.

Predsjednik RS-a i čelnik SNSD-a Dodik ocijenio je neprihvatljivim platformu koju je predložio SDP jer vodi pokušaju bošnjačke majorizacije Srba i Hrvata.

"Za nas platforma SDP-SDA ništa ne znači. Sastavljena je na otpadu želja propalih prijedloga međunarodne zajednice s raznih dosadašnjih skupova", rekao je Dodik. Dodao je da će njegova stranka poduprijeti samo hrvatske kandidate za ministre u ministarskom vijeću BiH koje predloži hrvatski blok HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

"Jedino ću poduprijeti za predsjednika ministarskog vijeća Hrvata iz bloka HDZ BiH - HDZ 1990., a ne nekog kamuflirana Lagumdžijina Hrvata", rekao je Dodik. Objasnio je kako SDP smatra bošnjačkom strankom te da bi bilo opasno da ustroji vlast u Federaciji BiH bez najsnažnijih hrvatskih stranaka.

Čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić odbacio je mogućnost da išta poremeti sporazum dvaju HDZ-a o suradnji, o čemu nagađaju mediji u BiH.

"Sporazum je strateške naravi za hrvatski narod i zadnja crta obrane subjektiviteta. Kad se izborimo za punu jednakopravnost da Hrvati biraju svoje predstavnike, jedino to može poremetiti sadašnji sporazum", rekao je Ljubić.

Ocijenio je kako SDP u platformi nije prihvatio ključan zahtjev HDZ-a 1990. da se BiH podijeli na više federalnih jedinica od kojih bi jedna bila većinska hrvatska.

"SDP govori o unitarnom konceptu države koji je za nas neprihvatljiv. Pri tome sadašnji pokušaj sastavljanja vlasti govori o konceptu unitarizacije i sutra potencijalno uspostave vlasti bez cijelog jednoga naroda, što je neprihvatljivo", rekao je Ljubić.

Sudionici mostarskog sastanka najavili su da će dvije najsnažnije hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990., uputiti službenu inicijativu najvećim strankama iz triju naroda za održavanje zajedničkog sastanka o mogućnosti uspostave vlasti i reformi 28. ili 29. prosinca u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 22.12.10. 23:46

Samo se vi lijepo družite - u BiH.


registracija
30/5/10

Heli, 23.12.10. 02:37

Stara Tudjmanova politika se nastavlja.Dok je Milosevic pokusavao da otcijepi dijelove Hrvatske, dok je etnicki cistio i ubijao Hrvate, Tudjaman je vodio rzgovore sa Milosevicem oko podjele BiH.

Tako i sadasnji HDZ, dok im Dodik porucuje "da treci entitet mogu praviti samo u FBiH a da ne diraju RS", dotle Covic suruje sa njim.

Hrvatsko pitanje u FBiH rjesava se u dogovoru sa bosnjackim politicarima u FBiH a ne sa politiciramima iz RS.

Dokle tako?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika