22.12.2010. / 19:09

Autor: Hina

Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnoga: Mihajlo Hrastov od četvrtka ponovno na slobodi

Odvjetnik Mihajla Hrastova Krešimir Vilajtović izjavio je za Hinu da ukidanjem tih dviju presuda na pravnu snagu stupa (posljednja) oslobađajuća presuda Županijskoga suda u Karlovcu te on očekuje da će već tijekom sutrašnjega dana Hrastov biti pušten iz zatvora u Lepoglavi

Mihajlo HrastovMihajlo HrastovOdlukom Ustavnoga suda Republike Hrvatske ukidaju se drugostupanjska i trećestupanjska osuđujuća presuda Vrhovnoga suda kojima je Mihajlo Hrastov, bivši pripadnik specijalne policije, osuđen za ratni zločin za ubojstvo 13 pripadnika rezervnog sastava tzv. JNA na Koranskome mostu u Karlovcu 1991. godine.

Odlukom Ustavnoga suda iscrpno se u 10 točaka opisuju propusti Vrhovnoga suda, točnije "nepoštovanje pravnih stajališta Ustavnoga suda i neuvažavanje ustavnosudske prakse u odnosu prema zaštiti ljudskih prava" te je sud utvrdio "povredu ustavnog prava na pravično suđenje". Predmet se vraća Vrhovnome sudu Republike Hrvatske na ponovni postupak i odlučivanje, ali u promijenjenome sudskom vijeću.

Odvjetnik Mihajla Hrastova Krešimir Vilajtović izjavio je za Hinu da ukidanjem tih dviju presuda na pravnu snagu stupa (posljednja) oslobađajuća presuda Županijskoga suda u Karlovcu te on očekuje da će već tijekom sutrašnjega dana Hrastov biti pušten iz zatvora u Lepoglavi da se brani sa slobode.

Vilajtović je rekao kako u ovom trenutku odluku Ustavnoga suda treba detaljno proanalizirati, no bez obzira na njezin sadržaj, on ne dvoji da će u ponovljenom postupku na Vrhovnome sudu dokazati nevinost Mihajla Hrastova jer je osuđen za "nešto što uopće nema elemente kaznenog djela pa ni prekoračenje nužne obrane".

Podsjetio je večeras da je i zamjenik glavnoga državnog odvjetnika, kako je rekao, priznao da je suborac Mihajla Hrastova neposredno prije pucanja u zarobljenike bio napadnut.

Mihajlo Hrastov osuđen je najprije na zatvorsku kaznu od osam godina, koja je preinačena na sedam godina, te je Mihajlo Hrastov lišen slobode 5. svibnja 2009., otkad je u pritvoru i u zatvoru u Lepoglavi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 22.12.10. 19:44

Sramota! Ubistvo 13 zarobljenika makar oni bili srbi i oslobode ga, zar to je odluka jedne pravne drzave. Ako je ubica "covek" imace grizu savesti i Bog cesuditi nad njim.


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.12.10. 20:54

Hehe, kad sam spominjao Mihajla kao nevino osuđenog, onda su se neki komentatori pjenili a gle sad, oslobođen. Poštujte odluku suda. Heroj domovinskog rata. Sad mu treba isplatiti odštetu za sve pretrpljeno u zadnjih 18 godina.
Alo csiki, pa zar ne piše da su bili napadnuti. Trebali su kleknuti i dati oružje četnicima pa se onda moliti Bogu da ovi imaju milosti te ih ne ubiju.
Samoobrana nigdje nije kažnjiva!


registracija
30/12/08

csiki, 22.12.10. 21:33

Bili su vezani BEZ oruzja ovako neko postaje "heroj" a Mihajlo nije ni bio sam, zar su "heroji" tako bojazljivi ili je to samo ispirka za njega. Verujem da pravi ne ponasaju se tako, on je bolestan covek kao i mnogi koji su istog misljenja kao Vi Zvonko a taj se bolest zove fasizam koji u jednoj pravnoj drzavi nema mesta zar ne?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 22.12.10. 21:49

@Zvonko,
Ti si tako pravno i ljudski potkovan, prava poštena Hrvatina, da bi mogao raditi u Šeksovom Ustavnom sudu.
Bravo!


registracija
5/3/10

starimudrac, 22.12.10. 23:36

zvonko, nije oslobođen nego predmet ide na ponovno suđenje.. zločin je sigurno počinjen, jer da nije to bi država davno već odbacila. sve ove godine sud mu je išao na ruku, pa čak i javnost, no biti će da su dokazi i više nego dovoljni kad svaki put kad dođe oslobađajuća presuda viša instanca odredi ponavljanje suđenja. napominjem da je suđenje u hrvatskoj, traje dva desetljeća i vlast je HDZova. oslobodili bi ili zataškali da se ikako može. očito je da istina naprosto strši, ne možeš je ne vidjeti.


registracija
9/1/08

caballero, 23.12.10. 00:46

Hrastov moze ili pod hrast ili u zatvor. HR su muda u skripcu i morat ce nove hapsit i osudjivat nebi li zadovoljila mentore u EU.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika