23.12.2010. / 08:37

Autor: Hina

SAD: Prihvaćen zakon o zdravstvenoj skrbi za radnike s "Ground Zeroa"

Republikanska oporba se protivila zakonu, ističući da kod prethodnog vladinog paketa pomoći stradalima u New Yorku od 20 milijardi dolara, nije bilo nikakvog nadzora u trošenju, te da isto prijeti i s novim zakonom vrijednim 6,2 milijardi dolara

Dugo odgađani zakon o zdravstvenoj skrbi za spasitelje i radnike koji su rašćišćavali ruševine tornjeva 'Blizanaca' WTC-a u New Yorku nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. u srijedu je prihvaćen u američkom Kongresu.

Zakon će prvi puta će osigurati dugoročni program zdravstvene zaštite za tisuće onih koji su oboljeli nakon rada na ruševinama Svjetskog trgovinskog centra, gdje su udisali betonsku prašinu punu azbesta, i one koji su živjeli u blizini te imaju posljedice po zdravlje.

Zakonom, koji je prvi puta predložen još 2004., stvorit će se i novi program za naknade žrtvama. Raniji program kompenzacije, zatvoren je 2003., prije nego što su mnogi spasitelji i radnici oboljeli od raka ili kroničnih dišnih bolesti.

Savezna vlada je nakon terorističkih napada osiguravala jednogodišnje programe zdravstvene skrbi za oboljele, dok će novi zakon pružiti sveobuhvatnu petogodišnju zaštitu.

O zakonu se glasovalo pri kraju posljednje sjednice Kongresa u ovoj godini, a usvajanje je osigurano nakon 11-satnih pregovora senatora iz države New York, Kirsten Gillibrand i Charles Schumer s republikancima.

Republikanska oporba se protivila zakonu, ističući da kod prethodnog vladinog paketa pomoći stradalima u New Yorku od 20 milijardi dolara, nije bilo nikakvog nadzora u trošenju, te da isto prijeti i s novim zakonom vrijednim 6,2 milijardi dolara.

Na kraju su se dvije strane suglasile oko iznosa od 4,3 milijarde dolara i odredbe da treba ispitati mogućnost provedbe programa kroz bolnice za veterane.

Program će se financirati iz pristojbi stranim kompanijama koje prodaju robu i usluge američkoj vladi u inozemstvu.

Predsjednik Barack Obama javno je prozivan jer nije pozvao na prihvaćenje zakona o pomoći spasiteljima iz ruševina WTC-a, koji u SAD-u imaju status heroja, no Bijela kuća je za otezanje okrivila republikance.

Pomoć zakonu stigla je s neočekivanog mjesta - popularni politički satiričar Jon Stewart u svoju je emisiju "Daily Show" na kanalu Comedy Central prošloga četvrtka pozvao četiri newyorška spasitelja oboljela od raka. Liberalni Stewart optužio je republikance za sramotno zanemarivanje oboljelih heroja, u čemu su mu se pridružili i gosti u studiju. Dan kasnije taj je prilog prenesen na svim nacionalnim TV mrežama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika