23.12.2010. / 12:05

Autor: Nacional.hr

Austrijanci o Sanaderu: 'Sanader kao da je izgubio pamćenje'

Wiener Zeitung piše kako je Sanader izjavio da će zatražiti pomoć Europskog suda za ljudska prava, te da je slučaj Sanader pod budnim okom Europske Unije koja gleda hoće li se Hrvatska zbog toga slučaja vratiti u prošlost ili će krenuti prema naprijed

Ivo Sanader sa svojim austrijskim odvjetnikom za vrijeme svjedočenjaIvo Sanader sa svojim austrijskim odvjetnikom za vrijeme svjedočenjaAustrijski mediji sa velikim su zanimanjem popratili jučerašnje svjedočenje Ive Sanadera pred povjerenstvom koruškog parlamenta koje istražuje aktivnosti Hypo banke. Tako austrijski mediji pišu o "medijskoj oluji" koju je izazvao samo jedan čovjek - Ivo Sanader.

Urednik austrijskog lista Krone u svom je komentaru svjedočenja komentirao Sanaderov 'čudan gubitak pamćenja'. Tako urednik Waltraud Dengel piše kako se Sanader u nekoliko ključnih pitanja nije mogao sjetiti određenih događaja o kojima su ga ispitivali članovi povjerenstva. Član povjerenstva Stephan Tauschitz tako je htio znati je li Sanader tražio od Uprave Hypa da opozove Guentera Striedingera, no Sanader se toga nije mogao sjetiti.

Sanaderovo pamćenje nije bilo bolje ni kad su ga članovi povjerenstva ispitivali o prodaji Hypa BLB-u. Iako je guverner HNB-a Željko Rohatinski potvrdio da je Sanader vršio pritiske na njega da BLB preuzme Hypo banku u Hrvatskoj, Sanader je i na to odgovorio rečenicom: "Ja se toga ne sjećam."

Austrijancima je čudno i što je Sanaderova ocjena važnosti Roberta Ježića u suprotnosti s onim što je o njemu napisao Kulterer, koji je svom nasljedniku Tilu Berlinu napisao da je Ježić "najbolji prijatelj i saveznik premijera". Sanader je pred povjerenstvom rekao kako je Ježić bio član HDZ-a, kao i mnogi drugi.

Wiener Zeitung piše kako je Sanader izjavio da će zatražiti pomoć Europskog suda za ljudska prava, te da je slučaj Sanader pod budnim okom Europske Unije koja gleda hoće li se Hrvatska zbog toga slučaja vratiti u prošlost ili će krenuti prema naprijed.

Podsjetimo, bivšeg premijera u četvrtak čeka drugo svjedočenje i to pred Austrijskim državnim odvjetništvom koje će iza zatvorenih vrata Sanadera ispitivati vezano uz istragu oko pranja novca, u koju su navodno umiješani Sanader, jedan član njegove obitelji i jedna "treća osoba".

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika