23.12.2010. / 15:05

Autor: Nacional.hr

Rohatinskom prekipjelo: Nećemo više pomagati Vladi oko zaduživanja

Ono što posebno ljuti guvernera Rohatinskog je činjenica da u dvije godine, otkako je HNB smajio obvezne devizne rezerve banaka, Vlada imala dovoljno vremena poduzeti krizne mjere. A ona to nije učinila

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiSmanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske koje je objavio Standard&Poor's pokazao je kako svjetske financijske institucije vide situaciju s državnim financijama. Činjenica da je u Hrvatskoj u posljednje dvije godine nije ništa konkretno napravilo kako bi se smanjili troškovi države, već se proračun i povećavao, međunarodnim je analitičarima bila dovoljna za negativnu ocjenu.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski nije iznenađen takvim razvojem situacije. U razgovoru za Večernji list ističe kako su postojala upozorenja i domaćih ali i međunarodnih financijskih institucija koja su ukazivala na buduće smanjenje rejtinga. Naravno, smanjenje rejtinga direktno utječe na položaj neke zemlje prilikom zaduživanja u inozemstvu.

Prije svega, investitori će biti oprezniji nego prije, a zaduživanje skuplje.

Ono što posebno ljuti guvernera Rohatinskog je činjenica da u dvije godine, otkako je HNB smajio obvezne devizne rezerve banaka, Vlada imala dovoljno vremena poduzeti krizne mjere. A ona to nije učinila. Stoga odbacuje mogućnost da HNB ponovi nešto takvo kako bi pomogli Vladi oko zaduživanja.

A više je no izgledno da će se Hrvatska morati zadužiti jer u ožujku dolaze na naplatu krediti od za koje je jasno da država neće moći vratiti sama.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.12.10. 15:30

Covjek je s pravom ogorcen, jer razumije o cemu se radi. Vladajucoj garnituri je ocito vaznija briga oko ostanka na vlasti nego poduzimati mjere koje bi nas izvele "na put do puta izlaska iz krize," da se posluzim poznatom premjerkinom izjavom. Tragicno je sto najteze tek dolazi.


registracija
8/7/09

bankar, 23.12.10. 16:02

whatever ja znam stanje za tri mjeseca 8 kuna je 1€


registracija
11/1/10

fluid, 23.12.10. 17:44

Naši čarobnjaci iz OZA.


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.12.10. 22:24

Dakle, naš Guverer Rohatinski nam je pokazao da vlada ne može uspjeti ni kad dobije nešto novca, ali taj eksperiment i nije bio potreban da bi se to saznalo. Vjerujem da to Rohatinski i sam zna. Sve je to poslužilo da se kupi vrijeme. Samo kome? Bankama da i dalje preko multiplikacije novca (sada još veće) čupaju zadnje novce od raje. Čak su i povisili kamate da oderu one koji uspjevaju vraćati, a da pri tome ne opraštaju onima koji ne uspjevaju. Dakle ideja guvernera je bila: Dopustim bankama da još novaca stvor iz ničega i daju kredite iz toga da bi vam pokazali da vi to niste u stanju vratiti. I istina je. Država ne stvara novac jer se toga odrekla (zakon o HNB-u). Pa kako onda država može pokrenuti stvaranje novca? Samo od izvoza. A od kuda novac onima vani? Nisu oni valjda izvozili marsovcima? Oni će ga imati od svojih kredita. Ma nemojte reći. Znači da slučajno mi otplatimo kredite to bi išlo na račun kredita nekog drugog (i još većeg duga nego našeg). A kako bi onda ti inozemci otplatili dugove? Nitko ne zna? Samo znamo da svi idemo u sve veće dugove jer se novac stvara jedino iz kredita. Znači, naš maksimalni doseg je prebaciti otplatu naših dugova na inozemce. Sva sreća da ih imamo. Jer da slučajno nema tog tržišta mi dugove ne možemo otplatiti. Takav je zakon. Ne može biti bolji. Jer da može, guverner HNB-a ima pravo predložiti bolji zakon (prema zakonu o HNB-u). Ili je to znači nemoguće ili nas guverner dobro vuče za nos svojim neznanjem ili namjernim nedjelovanjem. Članak www.vrijemeje.com/sto-radi-rohatinski-velika-je-pogreska je već govorio o tome da guverner Rohatinski ne radi dobro, a možda i ne zna da je problem u samom zakonu o hnb-u i zakonu o bankama jer se tim zakonima uvodi ekonomsko ropstvo sa bankama na čelu. A tu prevaru ne može ispraviti fiskalna politika već reforma tipa: sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize.


registracija
15/12/10

tatamata, 25.12.10. 21:28

pa nema nama šta rohatinski objašnjavat da vlada nemože mi to znamo da ne zna i ono malo što ih zna (POKRASTI) ali se ne žele odreći fotelje iako i znadu da ne možemo dalje a što se tiće Rohatinskog ćovijek je sposoban i zna a sad što su zakoni takvi kakvi jesu nije on kriv zna se tko je zakone pisao i donosio zato se sad i vade da nisu pokrali nego su postupili po zakonu,međutim i ja bi znao voditi državu na jednom mjestu dignem kredit da na drugom namirim za kamate,plaće i mirovine i iduće godine opet tako ako šuki misli da je dobro postupil onda nek se objesi a ako je loše postupil onda neka skoći pod kalmetin nagibni vlak inaće ako ostane živ sumljam da bu prešel bez godišnjeg odmora u hotelu Remetinec


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika