23.12.2010. / 16:49

Autor: Nacional.hr

Tržište COM.HR domena vrijedi pola milijuna kuna godišnje

S prosječnom cijenom od 49 kuna (40kn + PDV) trinaest registrara (tvrtke ovlaštene za preprodaju domena od strane CARNeta) godišnje prihodi pola milijuna kuna

Hrvatsko tržište domena još može rastiHrvatsko tržište domena još može rastiZnačajan pad cijena COM.HR domena u lipnju 2010. godine potaknuo je korisnike ne samo na kupovinu domena već i na pokretanje internetskih projekata čime su revitalizirana poslovanja tvrtki koje se bave preprodajom domena, ali i hostingom te izradom web projekata, ističu iz WhoisHR. Podsjetimo, domene su za krajnje korisnike pojeftinile sa 180 kuna godišnje na samo 50 kuna godišnje.

Broj novoregistriranih domena je povećan s otprilike 150 domena mjesečno na više od 300. Samo u lipnju, kada su uvedena nova pravila i pojeftinjenje, prodano je gotovo tisuću domena. Sudeći prema statističkim pokazateljima koje je prikupio WhoisHR tržište COM.HR domena će nastaviti rasti i u 2011. godini.

S prosječnom cijenom od 49 kuna (40kn + PDV) trinaest registrara (tvrtke ovlaštene za preprodaju domena od strane CARNeta) godišnje prihodi pola milijuna kuna. Uzmemo li u obzir veleprodajnu cijenu domene koja iznosi 20 kuna, zarada se kreće do 200 tisuća kuna.

Važno je napomenuti kako svi vlasnici COM.HR domena koji su ih registrirali prije lipnja 2010. godine, dakle preko CARNeta, moraju najkasnije do lipnja 2011. godine (kada ih moraju obnoviti) odabrati na kojeg registrara žele prebaciti domenu. Takvih domena trenutno ima približno četiri tisuće te predstavljaju značajan tržišni udio za koji se registrari tek moraju izboriti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika