23.12.2010. / 18:50

Autor: Totalsport

Zadnjih deset sezona: San Antonio i Dallas jedini "savršeni"

Takav niz je time značajniji ako se zna da San Antonio igra na Zapadu, konferenciji koja je u posljednje vrijeme dosta kvalitetnija od Istoka

Dallas i San Antonio imaju najbolje učinkeDallas i San Antonio imaju najbolje učinkeTrinaest sezona zaredom košarkaši San Antonio Spursa igraju u doigravanju NBA lige. Po tome se u novijem dobu NBA lige nitko s njima ne može mjeriti.

Takav niz je time značajniji ako se zna da San Antonio igra na Zapadu, konferenciji koja je u posljednje vrijeme dosta kvalitetnija od Istoka.

Trinaesto mjesto Zapadne konferencije osvojili San Antonio Spursi u sezoni 1996/97 i nakon toga se nisu spuštali ispod sedmog mjesta koje su osvojili prošle sezone. Gotovo je nevjerojatno da u zadnjih deset sezona (ne uključujući rečeno 7. mjesto) nikada nisu bili slabiji od trećeg mjesta. Tri puta su bili prvaci Zapada, dva puta su bili prvi pratitelji, dok su u četiri navrata zauzimali treće mjesto nakon osnovnog dijela sezone.

Veliki trojac tog kluba u novijem dobu (Ginobili - Parker - Duncan) je većinu tih sezona iznio na svojim leđima, a aktualna nudi odgovor o tome jesu li rekli sve košarkaškom svijetu ili nisu. Naime, trenutačno su najbolja momčad kompletne lige, ne samo Zapadne konferencije.

Ipak, nije San Antonio jedini "savršen" u zadnjih deset godina. Jedina momčad u NBA ligi koja je u tom razdoblju baš svaki put igrala doigravanje je i - Dallas. Ipak, njihovi rezultati u osnovnom dijelu sezone su slabiji. Jednom su samo bili konferencijski prvaci i jednom drugi. Uglavnom su zauzimali četvrtu ili petu poziciju na Zapadu.

Dakako, osnovna razlika između ova dva kluba je u konačnom cilju. San Antonio je u tom razdoblju tri puta bio prvak (2003., 2005. i 2007., ranije su još bili prvaci 1999.), a Dallas samo jednom finalist (2006., poraz od Miamija nakon vodstva Dallasa 2-0).

Takvo održavanje konstante je iznimno teško u NBA ligi i time se ne mogu podičiti mnoge momčadi. U gornjem domu su u zadnje vrijeme i Los Angeles Lakersi, prvaci lige zadnje dvije godine, ali ipak nisu uspjeli nanizati svih 10 godina u doigravanju. Kiks im je sezona 2004/05, makar treba reći da imaju tri prva mjesta na Zapadu nakon osnovnog dijela sezone (zadnje tri godine).

Svi drugi klubovi na Zapadu proživljavaju amplitude i "umiranje", odnosno, gradnju novih momčadi. Padali su se i dizali nešto manje intezivno Utah i Denver ili nešto intezivnije Phoenix, Portland i Sacramento.

Na Istoku nitko nije unutar osam najboljih u posljednjih deset godina, a tome su najbliže bili košarkaši Detroita. Devet godina su zaredom bili "u igri" (tri puta prvi nakon osnovnog dijela, četiri puta drugi), ali silazna putanja im traje od prije dvije sezone. Tada su se provukli do doigravanja (kao osmi), prošle su ostali daleko od tog cilja, a vjerojatno će i ova sezona biti ispisana negativnim tonovima. Kod njih traje velika smjena generacija.

Ista se stvar događa s New Jersey Netsima. Bili su šest puta zaredom u doigravanju (od 2001. do 2006., jednom i u velikom finalu s Lakersima), ali su sada već tri sezone daleko od doigravanja. I post će još trajati...

Indiana je imala niz od šest sezona zaredom u doigravanju, ali unatoč tome što su četiri sezone zaredom ranije odlazili na godišnji odmor možemo govoriti da su jedna od ujednačenijih momčadi te konferencije. Naime, i tih sezona kada nisu igrali doigravanje bili su deveta ili deseta momčad Istoka.

Amplitude su proživljavali Miami i Boston, bili sam samom tronu, ali i u mulju Istoka. Boston je bio zadnja momčad Istoka 2006/07, a Miami 2007/08, što se nikada nije događalo najboljim sastavima Zapada. I sve ostale momčadi Istoka su prevrtljive, bez prave trajne kvalitete koja traje jedno desetljeće.

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika