23.12.2010. / 19:59

Autor: Hina

Navracsics: Cilj je mađarskog predsjedanja EU-om završetak hrvatskih pregovora

Potpredsjednik mađarske vlade Tibor Navracsics izjavio je u četvrtak u Zagrebu da je jedan od ciljeva mađarskog predsjedanja Europskom unijom završetak hrvatskih pristupnih pregovora.

Jadranka Kosor i Tibor Navracsics (Foto: Vlada RH)Jadranka Kosor i Tibor Navracsics (Foto: Vlada RH)Potpredsjednik mađarske vlade Tibor Navracsics izjavio je u četvrtak u Zagrebu da je jedan od ciljeva mađarskog predsjedanja Europskom unijom završetak hrvatskih pristupnih pregovora.

"Jučerašnjim zaključivanjem tri pregovaračka poglavlja, Hrvatska je napravila veliki korak na tom putu“, rekao je Navracsics u izjavi za novinare nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.

Poručio je da će njegova zemlja nastaviti pružati potporu Hrvatskoj u cilju zaključivanja preostalih poglavlja.

"Hrvatska nam nije samo susjed već i prijatelj s kojim dijelimo tisućljetnu prošlost“, istaknuo je potpredsjednik mađarske vlade. Dodao je da Mađarska neće smatrati svoje predsjedanje uspješnim ukoliko Hrvatska ne uspije završiti pristupne pregovore.

Premijerka Kosor je kazala novinarima da, što se završetka pregovora tiče, Hrvatska u Mađarskoj ima „ustrajnog prijatelja“, ponovivši da se nada završetku pregovora tijekom mađarskog predsjedanja i potom potpisivanju pristupnog ugovora.

"Zadnji metri maratonske utrke su najteži…naši mađarski prijatelji nam plješću i navijaju“, kazala je Kosor.

Istaknula je da dvije zemlje imaju odličnu gospodarsku suradnju, spomenuvši današnje otvaranje interkonekcijskog plinovoda Slobodnica-Varosfold.

"Radi se o investiciji vrijednoj 395 milijuna eura, od čega je Plinacro sudjelovao sa 75 milijuna“, rekla je Kosor. Ocijenila je taj projekt iznimno važnim u strateškom smislu i podsjetila da je Hrvatska nakon 33 godine i prvi put kao nezavisna zemlja dobila novi dobavni pravac prirodnog plina.

Premijerka očekuje potpisivanje još tri ugovora iz područja energetike, čime će se, kako je kazala, „dodatno osnažiti partnerski i prijateljski odnosi dviju zemalja“.

Navracsics je „širinu i intenzitet odnosa“ dviju zemalja ocijenio „uzorom“ za druge srednjoeuropske zemlje, navodeći kao primjer spomenuti plinovod.

"Otvaranje tog plinovoda nije samo u interesu Mađarske i Hrvatske, već je to i srednjoeuropski interes“, kazao je.

Dodao je da Mađarska radi na potpisivanju energetskih sporazuma sa Slovačkom i Poljskom, pojasnivši da bi se time pomoglo u ostvarenju energetske neovisnosti EU-a.

Kosor je tijekom susreta s Navracsicsem uputila poziv mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da posjeti Hrvatsku.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 23.12.10. 20:42

Kad Madjarska preuzme kormilo moramo dobro
biti usredotoceni tvrdo u pozadini simetrije u
jedan "UM" i misli da tu nicega nema sto se nebi
moglo postici za dobro biti HRVATSKE.


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.12.10. 23:35

Koji pregovori. Pa više od pola raje ne želi u EU. Nema tu ništa dobrog, a najviše ima lošeg. Slovenija i Mađarska već gube kreditni rejting i bankari ih počinju ekstra derati. Čudo u EU? Nije, nego pravilo - budi i osjećaj se kao ekonomski rob, a najvažnije je da si svojevoljno pristao - vrhunac ekonomskog sadomazohizma kojem težimo. A poslije ćemo imati predstave iz orginalne grčke režije u živo. Multikulturalnost ropstva kojem svi težimo - zajedništvo i u ropstvu. A sve se može izbjeći glasanjem protiv Eu i provođenjem reforme: sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize koja će nas osloboditi unutarnjih dugova, pokrenuti gospodarstvo i osamostaliti da više ne budemo nečiji ekonomski robovi.


registracija
11/1/10

fluid, 24.12.10. 15:37

Mađari su pomogli Hrvatskoj za vrijeme rata i to se nikada nesmije zaboraviti.Zahvalnost Mađarima je zauvijek imperativ za Hrvatsku i u buduće.No zadnja zbivanja oko INE i MOLA u posljednje vrijeme,budi sumnju u stvarne namjere oko toga posla.A Kosorica je pokazala sa Slovenijom da je u stanju sklopiti trule kompromise loše za Hrvatsku,a da bi postigla cilj ulaska u EU.Nije nemoguće da i Mađarima učini sličan ustupak lošom trgovinom sa istim ciljem.A to bi prešlo granicu moralne obaveze Hrvatske prema Mađarima oko ratnih pomoći.Bila bi to svojevrsna ucjena i u konačnici nebi bilo pošteno.Ostaje da se vidi.Nije Hrvatska prvi puta dovedena pred gotov cilj "tajnim pregovorima"oko imovine Hrvatske.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika