24.12.2010. / 07:52

Autor: Hina

Josipović zadovoljan: 'Dobro da je ojačana borba protiv kriminala'

"Loša je bila poruka da netko tko je upirao prstom u kriminal kao novinar i istraživač bude pretučen a da se počinitelj ne nađe", kazao je Josipović koji je čestito policiji na obavljenom poslu

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u četvrtak u emisiji "Na Patnovčaku" Media servisa, komentirajući uhićenja osumnjičenih napadača na novinara Dušana Miljuša, da je dobro da je ojačana borba protiv organiziranog kriminala i onih koji teroriziraju građane te je izrazio nadu da će biti uhvaćeni ne samo počinitelji nego i nalogodavci.

"Loša je bila poruka da netko tko je upirao prstom u kriminal kao novinar i istraživač bude pretučen a da se počinitelj ne nađe", kazao je Josipović koji je čestito policiji na obavljenom poslu.

To što je bivši premijer Ivo Sanader, kojeg hrvatske i austrijske pravosudne vlasti terete za korupciju, u svom svjedočenju pred koruškim parlamentom spomenuo premijerku Jadranku Kosor, Josipović vidi kao dio njegove strategije, ali što je istina, dodao je, utvrdit će pravosudna tijela.

Upitan što je s političkom odgovornošću, s obzirom na to da su do jučer najbliže Sanaderove kolege i dalje u vladi i vjeruje li im kad kažu da nisu ništa znali, Josipović je rekao da je vladajuća koalicija zasigurno u problemima jer su ljudi iz vladajuće stranke sada pod sumnjom za korupciju, što se vidi i na rejtingu vlade. No, naglasio je, koliko god je to neugodno za vladajuću stranku, ona ovog trenutka ima i šansu ako se očisti od kriminala politička scena, pa i ona vezana za vladajuću stranku. Bude li jasno da je tu sve učinjeno, to je velika prilika da zadrži svoje izborno tijelo, Hrvatska treba i stranku desnog centra, kazao je.

Kad je riječ o rekonstrukciji vlade, Josipović je rekao da je to stvar premijerke i da ne želi nagađati. No, kazao je načelno da svatko tko godinu dana pred izbore uđe u ministarsku fotelju čini hrabar potez jer će zbog kratkog vremena imati manju manevarsku sposobnost i jer predizborna godina donosi ograničenja.

Komentirajući zahtijev 52 udruge za zaštitu okoliša koje traže smjenu ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović-Dropulić uz ostalo navodeći da nije europskla praksa postojanje zaštite okoliša i graditeljstva unutar istog ministarstva, Josipović je rekao da se, kad je riječ o tom ministarstvu, uvjetno govoreći, nazire određeni sukob interesa. Pitanje graditeljstva i zaštite okoliša su stvari koje mogu imati različite poglede na neku konkretnu situaciju, kazao je Josipović.

Kad je u pitanju gospodarstvo, Josipović smatra da se treba boriti za veći rast, proizvodnju i zapošljavanje jer, kazao je, pozivajući se na procjene ekonomskih analitičara, projekcija rasta od 1,5 posto je dovoljna za izlazak iz recesije, ali nedovoljna za izlazak iz krize.

Naizgled se čini sve crno, ali, kazao je, pozitivni primjeri poduzeća, poput županjske Sladorane i požeške tvornice namještaja Spin Valis, pokazuju da se može. Takve primjere treba istaći kao motivaciju, a u nekima je do procvata došlo kad se prestalo krasti, naglasio je Josipović.

Za nadolazeću godinu, predsjednik je rekao da treba očekivati puno rada, truda i odricanja. Misli da će se 2011. filozofija odgovornosti ne samo prema zakonu, nego i prema ljudima u gospodarstvu, politici, pravosuđu, početi prelamati prema boljitku. Iako će i u 2011. mnogi ostajati bez posla i propadati tvrtke ipak mislim da će baš ta godina biti u mnogim tim aspektima važna i prelomna, rekao je Josipović.

Prošlu godinu predsjednik je ocjenio teškom u segmentu gospodarstva jer su kola krenula nizbrdo a reforme nisu dale željene rezultate pa traži da se reforme ubrzaju ili da se, ako treba, uvedu nove mjere. No, ova godina bit će upamćena po prijelomu u odnosu na odgovornost jer su otvoreni predmeti u kojima su osumnjičeni nekada visoki dužnosnici, što govori da je Hrvatska konačno napustila kulturu neodgovornosti i da se počinje primjenjivati načela pravne države, kazao je predsjednik.

Afere pokazuju da je Hrvatska bila u velikoj mjeri korumpirana zemlja, što ne daje dobru sliku, ali s druge strane, zaključio je Josipović, odlučnost da se radi na odgovornosti je nešto pozitivno i prepoznato.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika