24.12.2010. / 09:34

Autor: Nacional.hr

Assange zabrinut: 'Ako me izruče u SAD, velika je šansa da me tamo i ubiju'

Assange je upozorio da bi, ako ga se izruči SAD-u, postojala velika šansa da ga se ubije u "stilu Jacka Rubyja". Jack Ruby je ubio Lee Harveyja Osvalda prije početka suđenja za navodno Osvaldovo ubojstvo američkog predsjednika Johna F. Kennedyja

Juliane AssangeJuliane AssangeBliži se kraj 2010., a jedna od osba koja je zasigurno obilježila ovu godinu je Julian Assange. Do prije nekoliko mjeseci relativno nepoznat, danas je među najtraženijim ljudima na svijetu.

Nakon što je nekoliko dana proveo u pritvoru, Assange i dalje očekuje moguće izručenju Švedskoj, no u razgovoru za Guardian tvrdi kako je njegova sudbina u rukama britanskog premijera Davida Camerona.

"Politički je nemoguće da me Velika Britanija izruči SAD-u zbog sumnje u špijunažu" kaže Assange i još jednom dodaje kako su optužbe iz švedske politički motivirane.

SAD razmišlja o mogućnosti da pokrene postupak izručenja zbog optužbi za špijunažu, a Assange smatra kako će zbog snažne potpore javnosti Britancima biti vrlo teško progurati njegovo izručenje SAD-u.

"Sve je to stvar politike", kazao je Assange i dodao kako može pretpostaviti da će biti pokušaja utjecanja na političke stavove u Velikoj Britaniji.

"Zakonski gledano, Velika Britanija ima pravo ne izručiti osobu koju se traži zbog političkih zločina. Špijunaža je klasični primjer političkog zločina", rekao je Assange.

Assange je upozorio da bi, ako ga se izruči SAD-u, postojala velika šansa da ga se ubije u "stilu Jacka Rubyja". Jack Ruby je ubio Lee Harveyja Osvalda prije početka suđenja za navodno Osvaldovo ubojstvo američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Vezane vijesti

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange od utorka će voditi vlastitu televizijsku emisiju na mreži Russia today, ali popis gostiju još je tajan,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.12.10. 11:29

I "Zviždače"ubijaju,zar ne !?


registracija
31/1/10

STTony, 24.12.10. 11:40

Julian Assange - jexač i zviždač, sve u jednom i istovremeno :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika