24.12.2010. / 09:49

Autor: Nacional.hr

Nastavlja se rat za Inu: Hanfa istražuje vezu između MOL-a i tajanstvenog ulagača iz SAD-a

Tajanstveni je ulagač uspio poremetiti planove mirovincima i usporiti im kupnju dionica. Do jučer su prikupili 3,4 posto dionica Ine, tek 0,1 posto više nego prije dva dana. Da bi spriječili MOL u preuzimanju te kompanije, koji sada ima 47-postotni udio, moraju kupiti šest posto dionica

Dok se rat za Inu zakuhava, cijena te dionice na burzi raste. Jučer je dosegnula 2963 kuna, a tu je cijenu ponudio tajanstveni američki ulagač koji se također ubacio u igru oko Ine. On je uspio prikupiti 0,12 posto te dionice i od početka kupnje ostvario je promet od 35 milijuna kuna.

Međutim, sumnja se da između američkog ulagača i MOL-a postoji neka veza, pa je Hanfa odmah pokrenula istragu, javlja Večernji list. Kako bi provjerila nije li taj američki ulagač povezan s MOL-om, Hanfa se u četvrtak obratila i američkom regulatoru SEC-u (Securities and Exchange Commission).

Tajanstveni je ulagač uspio poremetiti planove mirovincima i usporiti im kupnju dionica. Do jučer su prikupili 3,4 posto dionica Ine, tek 0,1 posto više nego prije dva dana. Da bi spriječili MOL u preuzimanju te kompanije, koji sada ima 47-postotni udio, moraju kupiti šest posto dionica.

Hanfa je u međuvremenu zatražila od MOL-a i da se očituje zbog trostrukog povećanja proizvodnje i zarade na plinu u Siriji (umjesto 16 milijuna kuna mjesečno imat će do 50, u deset godina čak 5,7 mlrd. dolara), jer tu informaciju kao cjenovno osjetljivu nije na vrijeme prijavio burzi.

Riječ je o informaciji koja nije, piše Večernji list, bila poznata svim investitorima kada je početkom prosinca MOL dao privatnu ponudu za otkup osam posto Ininih dionica. Tada je počela i testna proizvodnja na plinskoj stanici Jihar u Siriji.

Naime, nagađa se da su MOL, a možda i mirovinski fondovi, u trenutku početka otkupa Ininih dionica, raspolagali s povlaštenom informacijom. U Hanfi kažu da je teško dokazati je li netko zatajio informaciju.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.12.10. 11:19

To samo znači da MOL ima jače burzovne mešetare i trgovce nego Hrvatska država.I da bolje znaju svoj posao od naših dokazanih nesposobnjakovića.Koji još nisu naučili burzovne zavrzlame i zakonitosti.Ali to ih ne smeta da si odrede tako visoka primanja da normalnom čovjeku pamet staje(Dragičević npr.-umirovljeni savjetnik u INI sa 170 tisuća kuna mjesečno.Neto!).Katastrofa.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 24.12.10. 19:36

Merry Xmas svima i puna trpeza


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika