24.12.2010. / 13:45

Autor: Deutsche Welle

Van Rompuy 'podario' haiku Europi: Godina je bila radna, ali smo preživjeli gospodarsku krizu

Predsjednik Vijeća Europske unije Herman van Rompuy sumirao je godinu na izmaku rekavši da je Europa odoljela brojnim izazovima. On je, uz čestitke, pročitao i po koji stih haiku poezije koji je napisao.

Herman van RompuyHerman van Rompuy„Godina za nama bila je radna i turbulentna, a EU se uspješno suočila sa povjesnim izazovom - ekonomskom krizom", poručio je predsjednika Vijeća EU Herman van Rompuy u svojoj prazničnoj poruci građanima Europe. Europljani su i među rijetkima u svijetu kojima je predsjednik čestitao praznike pjesmom.

Tišina i radost

Od Božića do Nove godine

Nadajući se i samoj nadi

Haiku, japanska tradicionalna poezija kojom se Van Rompuy bavi u slobodno vrijeme, bio je božićni poklon građanima EU od, kako ga neki zovu, predsjednika Europe. U svojoj prazničnoj poruci Van Rompuy se osvrnuo na 2010. rekavši da je borba protiv ekonomske krize bila u središtu pažnje EU tijekom cijele godine. Zemlje članice su popravljale svoje budžete, uspostavljen je fond za hitnu pomoć članicama u krizi, dogovorena je promjena Lisabonskog ugovora u cilju uspostavljanja trajnog stabilizacijskog fonda. Lekcije su naučene, a kraj godine donosi dobre vijesti:

„Ekonomija raste brzo neposredno poslije velike krize, jer smo naučili lekcije iz 30-ih godina prošlog stoljeća. U nekim zemljama nezaposlenost već opada, a u cijeloj Uniji sljedeće godine očekuje se porast broja radnih mjesta. Iako to sada nije slučaj u svim zemljama EU, recesija će biti privremena", poručio je Van Rompuy.

Radost i tuga, ali i snaga i pobeda

U godini za nama Europa je uspjela i jedinstvenije nastupiti u borbi za svoje zajedničke vrijednosti i interese. Europska dvadesetsedmorica imala su jedan glas na važnim sastancima širom svijeta po pitanju vanjske politike, ekonomije, klime.

„Godina za nama bila je radna godina. Svoj posao prihvaćam sa entuzijazmom jer je veliki ulog u pitanju. Ne očekujem manje posla u 2011, ali za mene u pitanju je izazov i obaveza", izjavio je Rompuy još jednom ponovivši da, kao haiku pjesnik, u svoj predsjednički rad unosi balans, jednostavnost i harmoniju:

„Život se sastoji od radosti i tuge. Ponekad velike tuge. Nadam se da će oni koji su to osjetili naći snagu, koji svi posjedujemo, da pobijede. Svi moramo raditi zajedno kako bismo ljudima dali nadu. Želim vama i onima s kojima i za koje živite sretan Božić i dobar početak Nove godine", rekao je Herman van Rompuy.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 24.12.10. 15:58

Ako je preživljavanje krize == štampanje novih kredita, onda nema zime za bilo koji krizu, ali ima za stabilnu vrijednost eura. EU je pred raspadom jer i dalje ne žele mijenjati sustav regulacije novca koji uništava sve u državi. Možda se EU prije raspadne nego RH uđe u EU. Što bi i bilo najbolje rješenje za sve.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika