24.12.2010. / 17:07

Autor: Deutsche Welle

Od Alpa do Anda/ Preko Rima: Zašto anarhisti šalju bombe?

Na eksplozivnoj pošiljci koja je stigla u čileansko veleposlanstvo u Rimu bile su nalijepljene dvije talijanske poštanske marke, a na mjestu rezerviranom za pošiljaoca je stajalo: "Od Alpa do Anda/ Preko Rima".

Dvije su bombe eksplodirale, dok je treću policija pronašla na vrijeme Dvije su bombe eksplodirale, dok je treću policija pronašla na vrijeme Iz redaka koji su stajali na mjestu gdje obično piše ime i prezime onoga tko je poslao pismo, tj. paket može se iščitati i program anarhista koji su preuzeli odgovornost za terorističke napade na veleposlanstva u Rimu. Oni sanjaju o tome da svoj "revolucionarni rat" internacionaliziraju.

Glavni akter i organizator tog "rata" u Italiji je Neformalna anarhistička federacija (FAI), koja je talijanskim policijskim istražiteljima i te kako dobro poznata. Ona je privukla njihovu pozornost prije sedam godina također bombama u pošiljkama koje je tada slala političarima poput tadašnjeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija.

Ta akcija se zvala "Santa Claus". Policija je bila sigurna da iza nje stoji Federacija, iako su tada njezini članovi negirali svoju umiješanost u slučaj. Sada je situacija drukčija: "Odlučili smo ponovno učiniti da se naš glas čuje, i to i riječima i djelom", stoji na neoštećenom pismu koje je pronađeno blizu mjesta eksplozije, u jednoj maloj kutiji.

"Ovo je brutalni i potpuno iracionalni teroristički napad i mi nismo imali prethodno nikakvih informacija koje su nas mogle navesti na pomisao da bi se nešto moglo dogoditi u našem veleposlanstvu", komentirao je incident čileanski veleposlanik Oscar Godoy.

Veza između talijanskih anarhista, Grčke, Švicarske i Čilea

Talijanski istražitelji ne smatraju da je napad tako iracionalan: oni misle da anarhisti njime žele internacionalizirati područje svog djelovanja i kako to oni zovu: "borbu protiv represija". To je i veza s Grčkom. Tamošnji anarhisti koji su, između ostalog, poslali i pismo-bombu njemačkoj kancelarki Merkel u jednoj pismenoj poruci izrazili su solidarnost s FAI-jem i sličnim ilegalnim organizacijama u južnoj Americi.

Talijanski anarhisti sada uzvraćaju pozdrav: atentati u Rimu su navodno djelo "revolucionarne ćelije Lambrosa Fountasa". Fountas je bio poznati grčki anarhist koji je u ožujku u pucnjavi s policijom poginuo. Talijansko-grčko anarhističko prijateljstvo ima već i svoju tradiciju: 1998. je dvadesetak grčkih anarhista došlo na sprovod jednom talijanskom "kolegi" u Pijemontu.

Švicarsko veleposlanstvo očito isto nije bilo slučajno izabrano kao cilj napada. U švicarskim zatvorima naime sjede istomišljenici "Federacije". Čini se ni da Čile nije bio nasumce izabran. U Santiagu de Chile je u ožujku 2009. poginuo anarhist Mauricio Morales. Mjesecima kasnije anarhisti su u Italiji izvršili dva atentata. Zvali su se se "Sestre po oružju - grupa Mauricija Moralesa".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Anarhisti prijete Mariju Montiju

Anarhisti prijete Mariju Montiju

Anarhisti su u srijedu zaprijetili šefu talijanske vlade Mariju Montiju u pismu koje su uputili dvama listovima na jugu zemlje, a potpisala ih je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika