24.12.2010. / 17:30

Autor: Hina

Za razliku od Amerikanaca: Ruska Duma odobrila novi START u prvome čitanju

Donji dom ruskog parlamenta Duma prihvatio je u petak, ali samo u prvome čitanju, novi START, povijesni rusko-američki sporazum o smanjenju nuklearnog oružja, a glasovanje će nastaviti u siječnju pošto zastupnici dobro prouče odluku o ratifikaciji američkoga Senata.

Dmitrij Medvedev i Barack ObamaDmitrij Medvedev i Barack ObamaDonji dom ruskog parlamenta Duma prihvatio je u petak, ali samo u prvome čitanju, novi START, povijesni rusko-američki sporazum o smanjenju nuklearnog oružja, a glasovanje će nastaviti u siječnju pošto zastupnici dobro prouče odluku o ratifikaciji američkoga Senata.

Za sporazum koji su u travnju potpisali ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki mu kolega Barack Obama glasovalo je 350 od 450 zastupnika Dume, a protiv je bilo 58 zastupnika.

Prvo čitanje u Dumi dogodilo se dva dana pošto je novi START prihvaćen u američkome Senatu, koji je, međutim, uz rezoluciju priložio dva amandmana, kao ustupak republikancima.

Tim amandmanima Senat je izrazio predanost razvoju programa obrane od projektila u Europi i nastavku modernizacije vremešnog američkog nuklearnog arsenala, no tekstovi su u obliku neobvezujuće rezolucije i ne utječu na sam tekst sporazuma.

Ipak su neki ruski dužnosnici, poput ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, izrazili nezadovoljstvo američkom intervencijom.

"Sporazum je, kao i svaki drugi sporazum, cjelina(...) i mora se primijeniti kao cjelina, bez ikakvih ograničenja", rekao je ministar Lavrov zastupnicima uoči glasovanja. On je, unatoč tomu, pozvao zastupnike da glasuju za tekst.

Zastupnici Dume nastavit će raspravu nakon zimskih praznika u siječnju, prenose agencije.

No, konačno prihvaćanje sporazuma zastupnici Dume i njihovi kolege iz gornjeg doma ruskog parlamenta - Vijeća Federacije učinit će tek kada dobro prouče rezoluciju, piše agencija dpa.

Agencija AFP objašnjava da su za siječanj predviđeni dopunski tekstovi kao odgovor na ograničenja koja je u tekst unio američki Senat.

Novi START za trećinu smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava. Na objema stranama bit će po 1550 komada. Za polovicu se smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji, a bit će ih po 700. Sporazum ponovno uspostavlja sustav u kojemu svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika