24.12.2010. / 17:36

Autor: Nacional.hr

U tajnosti: Hrvatska odgovorila na protutužbu Srbije

Hrvatska je protutužbu predala u obliku pet knjiga u kojima se osporavaju navodi iz protutužbe Srbije, ali i jača argumentacija iz originalne tužbe

Haaški će sud o tužbi odlučivati tek početkom 2013.Haaški će sud o tužbi odlučivati tek početkom 2013.Hrvatski pravni tim predao je 20. prosinca Međunarodnom sudu pravde u Haagu pisani odgovor na protutužbu koju je Srbija podnijela nakon hrvatskog podizanja tužbe zbog agresije i genocida. Predavanje protutužbe je bilo očekivano, no ona je predana još 20. prosinca, posljednjeg dana roka za odgovor i to u potpunoj tajnosti.

Da je protutužba predana potvrdio je srbijanskoj informativnoj agenciji Tanjug predsjednik Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas, Savo Štrbac.

Prema informacijama koje je Štrbac iznio, Hrvatska je protutužbu predala u obliku pet knjiga u kojima se osporavaju navodi iz protutužbe Srbije, ali i jača argumentacija iz originalne tužbe.

Na Srbiji je da do 4. studenog 2011. godine odgovori na hrvatski podnesak.

Inače, na sudu u Haagu nisu mogli potvrditi da je Hrvatska predala odgovor jer se o tome ne mogu očitovati do početka rasprave koja se očekuje početkom 2013. godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.12.10. 18:09

Kako se haški tribunal očitovao svojom pravnom logikom i "činjenicama"u slučaju Šljivančanin,za povjerovati je da će i ovaj odgovor Hrvatske jednako biti protumačen.Tj.izjednačenje žrtve i agresora,njihov je specijalitet.Možda jesu pravnici ali mi smo za njih zamorci.Oni su "bogovi sa Olimpa".Mi smo samo tamo neki mali i nevažni.


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.12.10. 19:12

U svakom slučaju i dalje inzistirati na tužbi za genocid. Ona je svjedok jedne agresije bez obzira na ishod. Povijest će zabilježiti da smo je pokrenuli, a u slučaju povlačenja neće biti ni spomenuto da je i pokrenut postupak.
Svi oni koji relativiziraju njen uspjeh, kao pred. Josipović, koji je želi i povući, zlonamjerno, ne čak ni naivno, se odnose prema događajima iz 90-ih.
Hrvatska je Tužbom zatražila da Srbija (1) privede pravdi osobe koje su počinile genocidna djela; (2) dostavi informacije o nestalim osobama ; (3) vrati kulturna dobra odnesena iz Hrvatske te (4) plati naknadu štete koja se mjeri oko 30 milijardi EUR-a.
Budući da naš Ivo konstantno govori o ispunjavanju uvijeta nakon kojih se može tužba povući, zanima me samo kako misli da će mu Tadić ispuniti 4. uvijet?


registracija
30/9/09

davor12345, 24.12.10. 22:10

Zvonko, zvonko! Noty, noty!


registracija
14/11/07

laufer, 25.12.10. 23:31

Naknada štete uopće nije pitanje koje se razmatra u tužbi za genocid.
Sud u Haagu sudi prema DOKAZANIM činjenicama, a ne prema onome "zna se". Zločini su neupitno počinjeni, ali je sasvim druga stvar dokazati odgovornost optuženih, što puno ovisi i o sposobnosti i umijeću tužitelja i branitelja optuženih.
Glupi komentari tipa "svi nas mrze" i ne znam iz kojih razloga "nam podmeću" ne treba uopće komentirati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika