24.12.2010. / 19:29

Autor: Hina

Orban: Nećemo mijenjati zakon o medijima

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak kako njegova vlada neće mijenjati prijeporni medijski zakon koji je izazvao oštre kritike u Europi i koji je luksemburškog ministra vanjskih poslova naveo na pitanje je li Mađarska prikladna za zemlju predsjedateljicu EU-a.

Viktor OrbanViktor OrbanMađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak kako njegova vlada neće mijenjati prijeporni medijski zakon koji je izazvao oštre kritike u Europi i koji je luksemburškog ministra vanjskih poslova naveo na pitanje je li Mađarska prikladna za zemlju predsjedateljicu EU-a.

"Tim inozemnim pogledima pripisujem vrlo malo važnosti", rekao je Orban na privatnoj televiziji HirTV. "Što god bilo, ne namjeravamo mijenjati medijski zakon", istaknuo je mađarski premijer.

Luksemburški ministar Jean Asselborn zatražio je u srijedu od Europske komisije da se jasno odredi o zakonu. "Ovo je trenutak istine za EU. Ovdje je riječ o temeljnim interesima EU-a, o obrani ljudskih prava", rekao je Asselborn. "Pozivam EK da zauzme stajalište", dodao je. Glasnogovornik EK-a izjavio je da "razmatraju situaciju".

Njemačka kancelarka Angela Merkel poslala je upozorenje Mađarskoj zbog novoga medijskog zakona, a Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila da ugrožava slobodu medija i krši standarde te organizacije.

Vlada u Berlinu je savjetovala Mađarskoj da uzme u obzir OESS-ove kritike, posebice jer će Mađarska u početku godine preuzeti predsjedanje Unijom. "Mađarska time preuzima posebnu odgovornost za cjelokupnu sliku EU-a u svijetu", kazao je glasnogovornik njemačke vlade Christoph Steegmans.

Mađarski parlament donio je u utorak zakon koji će omogućiti stroži vladin nadzor medija. Nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH), u kojoj će vodeću ulogu imati ljudi bliski vladajućoj stranci Fideszu, nadzirat će proizvodnju vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon.

Vezane vijesti

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom,… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 24.12.10. 20:14

"Tim inozemnim pogledima pripisujem vrlo malo važnosti", rekao je Orban ..............................
BRAVO ORBAN.
To je pravi drzavnik, a ne ko ovi nasi ljigavci. Slusaju samo sto se to vani prica.


registracija
23/8/09

xaron, 24.12.10. 20:26

Orban je samo stavio u zakon ono sto drgi rade ilegalno. Svi znamo da su Ameri blokirali Wikileaks,
prisilili : Amazon da im otkaze server, Visu, Master card i Pay Pal da im onemoguci finaciranje. Znamo da su Svedi izmislili novi vid silovanja ( mentalno silovanje ) , samo za slucaj Wikileaksa. Nitko od gore navedenih "branilaca slobode medija " se nije
usprotivio tim ociglednim nasiljem nad slobodom medija, cime su otvorili prostor Orbanu da radi ono sto radi.
Svi moraju biti svjesni da je poslije Wikileaks-a sve
drugacije. Nista tu vise nije kao sto je bilo, te sve ove mantre o slobodi medija ne djeluju nimalo ubjedljvo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika