25.12.2010. / 10:01

Autor: Hina

Gdje je Djed Božićnjak? Pitajte Michelle Obamu

Tradicija praćenja Djeda Božićnjaka započela je 1955. i to greškom. Naime, u oglasu dućana Sears Roebuck u Denveru, Colorado, krivo je bio tiskan telefonski broj na koji se može raspitati o tome gdje je trenutno "Santa"

Michelle Obama (foto: Reuters)Michelle Obama (foto: Reuters)Američka prva dama Michelle Obama u petak je posjetila Sjevernoameričko zračno obrambebno zapovjedništv (NORAD), gdje se i ove godine tradicionalno pratilo kretanje Djeda Božićnjaka.

Riječ je o NORAD-ovu projektu za djecu koji postoji od 1955., a u posljednje tri godine djeluje u suradnji s Googleom. Zahvaljujući tome, svi zainteresirani mogu pratiti Djeda Božićnjaka kako putuje svijetom, ulazi u domove kroz dimnjake i dostavlja darove djeci po cijelome svijetu. Mnogobrojna djeca, ali i puno odraslih, telefonom poziva NORAD, raspitujući se kada će stići Djed Božićnjak i donijeti im poklone, a na neke telefonske pozive u petak je tijekom četrdesetak minuta odgovarala i američka prva dama.

U petak su se mnogobrojna djeca nemalo iznenadila kada je njihov telefonski poziv preusmjeren i kada im se javila Michelle Obama. Američki predsjednik Barack Obama s obitelji božićne blagdane provodi na Havajima, gdje je proveo velik dio djetinjstva.

Tradicija praćenja Djeda Božićnjaka započela je 1955. i to greškom. Naime, u oglasu dućana Sears Roebuck u Denveru, Colorado, krivo je bio tiskan telefonski broj na koji se može raspitati o tome gdje je trenutno "Santa", ali se ispostavilo da se radi o telefonskom broju sjedišta američkih zračnih snaga, također u Coloradu.

Direktor operacija pukovnik Harry Shoup, prihvatio je igru i prvog pozivatelja obavijestio o trenutnoj lokaciji Djeda Božićnjaka. Djeca koja su zvala bila su sustavno obavještavana o njegovom kretanju. Narednih su godina za odgovore na pozive morali biti angažirani volonteri, a sada se njegovo kretanje prati putem interneta.

Na internetskoj stranici (www.noradsanta.org) može se vidjeti trenutačna lokacija na kojoj se nalazi Djed Božićnjak te otkriti njegova sljedeća postaja. Stranica funkcionira od 1998. na sedam svjetskih jezika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika