25.12.2010. / 10:04

Autor: Hina

Kardinal Bozanić na polnoćki: 'U Božiću potražite pomoć u poteškoćama sadašnjice'

"U Crkvi i među kršćanima ne smije nestati nade. Nada ima i trajno će imati čvrste i neuništive temelje. To nam jamči otajstvo Božića što ga slavimo!", poručio je Bozanić u propovijedi

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip BozanićZagrebački nadbiskup kardinal Josip BozanićNadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći tradicionalnu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, pozvao je vjernike da u otajstvu Božića potraže pomoć u poteškoćama sadašnjice, da žive razumno, pravedno i pobožno, te se s nadom i pouzdanjem okrenu budućnosti.

"Usred poteškoća sadašnjice, neka nam božićno vrijeme donese mir i radost i neka nam pomogne otvoriti se Bogu koji je došao da nas spasi, da nam udijeli novu hrabrost i novo svjetlo na našem putu", rekao je kardinal, čestitajući vjernicima Božić.

Svečanom misnom slavlju nazočili su predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kardinal je upozorio i na otajstva siromaštva i poniznosti, jednostavnosti i nježnosti, koje su poruke Kristova rođenja u jaslama. "Njegova se ljubav pojavljuje u siromaštvu i osamljenosti", rekao je pozivajući vjernike da daruju ljubav kojom obogaćuju sebe i druge. Na tom putu, rekao je, uzor treba potražiti u pastirima, prethodnicima duhovnog iskustva svijetlog i radosnog susreta s Kristom jer "radost koja dolazi s neba darovana je svakom ljudskom srcu zahvaljujući utjelovljenju Sina Božjega".

"Poput pastira i nas je u noći našega siromaštva i grijeha obasjalo snažno svjetlo objave Sina Božjega koji je postao djetetom - djetetom poput svakog djeteta ovoga svijeta - da s nama podijeli život i sudbinu. Kao što je do pastira, tako je i do nas dopro radosni navještaj o Isusovu rođenju, koje srce ispunja utjehom, dušu oslobađa od straha i život štiti od potištenosti", rekao je nadbiskup Bozanić..

Snažno svjetlo Krstova rođenja rastvara osjećaj nesigurnosti i težine, koji često opterećuje ljude, rekao je kardinal, ističući da se u božićnoj noći "pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi", koja poziva kršćane da se odreknu bezbožnosti i svjetovnih požuda te žive razumno, pravedno i pobožno.

Na tom putu, dodao je, posebno je važna nada, koju nudi Božić i daje vjeru u budućnost. "U Crkvi i među kršćanima ne smije nestati nade. Nada ima i trajno će imati čvrste i neuništive temelje. To nam jamči otajstvo Božića što ga slavimo!", poručio je Bozanić u propovijedi.

Kardinal Bozanić će danas, na Božić, predvoditi svečano euharistijsko slavlje u katedrali u deset sati.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika