25.12.2010. / 15:10

Autor: Hina

Stockholm: 63 posto Šveđana za abikaciju Carla Gustafa XVI. u korist kćeri

O kraljevoj aferi govori 14 stranica upravo objavljene knjige u kojoj je ozbiljno dovedena u pitanje njegova reputacija. Riječ je o neautoriziranoj kraljevoj biografiji "Carl Gustaf XVI. - kralj koji se nećka"

Švedski kralj Carl Gustaf XVI.Švedski kralj Carl Gustaf XVI.Velika većina Šveđana bi, po istraživanju javnog mišljenja željela da aktualni kralj Carl Gustaf XVI. abdicira te da nova kraljica postane njegova starija kći, princeza Victoria.

Oko 63 posto Šveđana smatra da bi 64-godišnji kralj trebao prepustiti tron svojoj starijoj kćeri i prije smrti. Istraživanje je na uzorku od 1.000 Šveđana za list Aftonbladet proveo institut Sifo. Petnaest posto ispitanika željelo bi da kralj "abdicira što prije", 27 posto bi ih željelo da vlada zemljom još pet godina, 21 posto bi ih željelo da na tronu ostane idućih 10 godina, a 30 posto smatra da bi Carl Gustaf trebao biti švedski kralj do smrti. Sedam posto ispitanika nije se izjasnilo.

Javno istraživanje koincidira s govorom što ga kralj, koji vlada zemljom od 1973., kao i svake godine, tradicionalno održava na Božić, a uslijedilo je nakon što se doznalo da je prije više od deset godina 'izgubio glavu' za Camillom Henemark, pjevačicom i modelom scenskog imena La Camilla, svojedobno i voditeljicom erotskog TV programa "Seventh Heaven" na švedskom kanalu TV3. Camilla, s kojom je kralj navodno bio u vezi godinu dana i za koju je, navodno znala i kraljica Silvija, aktivna je i u stranci švedskih socijaldemokrata.

O kraljevoj aferi govori 14 stranica upravo objavljene knjige u kojoj je ozbiljno dovedena u pitanje njegova reputacija. Riječ je o neautoriziranoj kraljevoj biografiji "Carl Gustaf XVI. - kralj koji se nećka" na kojem je posljednje dvije godine radio tim istraživačkih novinara i pisaca.

U knjizi se, osim o aferi s Camillom govori i o tome kako se kralj svakog ponedjeljka opuštao na partijima u jednom stokholmskom noćnom klubu. Ako se doista pokaže da je kralj preljubnik i posjetitelj noćnih klubova koje kontrolira podzemlje, posljedice za ugled i sigurnost njegove zemlje, kao i za cijelu kraljevsku obitelj mogle bi biti velike.

Vezane vijesti

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Laurent Blanc, izbornik francuske nogometne reprezentacije, može biti vrlo zadovoljan zadnjom provjerom svoje selekcije pred Euro. Francuska je u Le… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 25.12.10. 17:07

camilla je bila i na britanskom dvoru fatalna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika