26.12.2010. / 09:00

Autor: Hina

Božićne pjesme korisne za fizičko i psihičko zdravlje

Stručnjaci tvrde da je pjevanje oblik "lagane tjelovježbe", jer - pluća se šire i ispunjavaju zrakom, srčani ritam se lagano ubrzava, a krv žilama kola brže. Sve to pridonosi fizičkom zdravlju pojedinca

Blagotvorno djeluju i na umBlagotvorno djeluju i na umPjevanje tradicionalnih božićnih pjesama ispunjava dušu i srce, a usto je, prema istraživanju znanstvenika, iznimno dobro za fizičko i psihičko zdravlje, javlja BBC.

Stručnjaci tvrde da je pjevanje oblik "lagane tjelovježbe", jer - pluća se šire i ispunjavaju zrakom, srčani ritam se lagano ubrzava, a krv žilama kola brže. Sve to pridonosi fizičkom zdravlju pojedinca. Ne treba zaboraviti ni onu drugu pozitivnu stranu - blagotvorno djelovanje na um.

"Tijekom ove aerobne vježbe oslobađa se i adrenalin u mozgu, što potiče osjećaj sreće i pridonosi dobrome psihičkom zdravlju pojedinca. Pjesma i pjevanje čine ljude sretnima. Naime, nemoguće je da netko odluči pjevati ako je loše volje, jer to utječe na boju njegova glasa. Važno je dobro raspoloženje, a ako ste nasmijani uskoro ćete osjetiti višestruke pozitivne posljedice", objasnila je Barbara Dinsdale, članica britanske udruge Heart Research UK, koja već nekoliko godina provodi "Božićnu kampanju pjevanja".

Profesor Graham Welch koji vodi Međunarodni glazbeni obrazovni centar na Sveučilištu u Londonu, već 30 godina proučava efekt pjevanja na pojedinca. Profesor Welch podsjeća da ljudsko tijelo i um povezuje endokrini, nervni i imunosni sustav. "Fizička, mentalna i emocionalna strana se isprepliću, a za dobro funkcioniranje svih navedenih sustava osobito je zdravo - zajedničko pjevanje, primjerice pjevanje u zboru, pa čak i u pubu na karaokama, jer to potiče naš osjećaj samopouzdanja te utječe na poboljšanje raspoloženja".

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika