26.12.2010. / 09:47

Autor: Nacional.hr

Assange unovčio slavu: Za objavljivanje biografije dobio milijun funti

Ne želim pisati knjigu, ali moram. Moram se braniti, a moram se izboriti i da WikiLeaks preživi, kazao je Assange koji u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji čeka na odluku o eventualnom izručenju Švedskoj

Julian AssangeJulian AssangeSvjetska slava osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea donijet će mu milijunsku zaradu. 39-godišnji Australijanac izjavio je za Sunday Times kako mu izdavačke kuće u SAD-u i Velikoj Britaniji za objavljivanje biografije nude milijun funti ili oko 1,2 miljuna eura.

U razgovoru Assange objašnjava da će mu taj iznos pomoći u obrani od optužbi za seksualne napade koje su podnijele dvije Šveđanke.

"Ne želim napisati tu knjigu, ali moram", rekao je i dodao da je već potrošio 200.000 funti za sudske troškove te da mora obraniti sebe i WikiLeaks.

Australac precizira da je potpisao ugovore s američkim izdavačem Alfredom A. Knopfom i s britanskom izdavačkom kućom Canongate. Assange je iz britanskog pritvora pušten uz jamčevinu i čeka odluku suda o švedskom zahtjevu za izručenje. Na jugu Engleske je u režimu kućnog pritvora i obvezan se svaki dan javljati policiji i nositi elektroničku narukvicu.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder proučava pravne mogućnosti radi kaznenog gonjenja Juliana Assangea.

Australac je priveden 7. prosinca na temelju europskog uhidbenog naloga upućenog iz Švedske.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika