26.12.2010. / 11:53

Autor: Hina

Većina Slovenaca nije zadovoljna rezultatima samostalnosti

Vodeći slovenski list je anketu proveo povodom 20. obljetnice referenduma na kojemu je 95 posto građana dalo svoj glas za samostalnost i državnu nezavisnost, što se od tada slavi kao Dan samostalnosti i jedinstva

Većina Slovenaca nije zadovoljna rezultatima koje je njihova država postigla u 20 godina od referenduma na kojemu su se odlučili za državnu samostalnost, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavilo ljubljansko "Delo".

Na pitanje je li državno osamostaljenje ispunilo ono što su od njega očekivali, 65 posto je odgovorilo da nije, a 35 posto da jest, u anketi u kojoj je sudjelovalo 470 ispitanika. Među ispitanicima starijim od 30 godina kojima je postavljeno pitanje živi li se bolje danas u samostalnoj Sloveniji ili se živjelo bolje prije 20 i više godina gotovo polovica ih je odgovorila da se nekad živjelo bolje, a još više "nostalgičnih" prema tadašnjim vremenima je u starijim kategorijama ispitanika, navodi u nedjelju vodeći slovenski list.

Vodeći slovenski list je anketu proveo povodom 20. obljetnice referenduma na kojemu je 95 posto građana dalo svoj glas za samostalnost i državnu nezavisnost, što se od tada slavi kao Dan samostalnosti i jedinstva.

Očekivanja ispitanika najviše su ispunjena kad je riječ o osobnoj slobodi, a najmanje kad je riječ o socijalnim pravima jer 80 posto ispitanika navodi da su ta prava, a osobito radnička prava, nekada bila veća, navodi "Delo".

Inače, više je razočaranih sadašnjim stanjem među nezaposlanima, manje obrazovanima i simpatizerima oporbe, proizlazi iz "Delove" ankete.

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 26.12.10. 17:28

E pa braćo jodleri,kada ste bili u Jugi,cela Juga je radila za vas i živili ste i uživali bolje nego što žive oni u EU.Imali ste jefinu radnu snagu i državu koja vam je rešavala socijalna davanja.E posle takvog 95% hrljenja u Evropu i 20 godišnjeg boravka u njoj,vidili ste da ste na nižem nivou i da mnoge stvari niste u mogućnosti da rešite kako bi "zadovoljili" EU i svoje potrebe.Sada radnike morate plaćati po standardima EU,a lova ne pritiče jugotempom,nego slabije curi,pa je jedino rešenje zakidati na narodu.Otuda i nedavoljstvo novim stanjem,koje će svakim danom biti i veće.Ove latifunduje stvorene od bivše Juge razvile mnoge poslove samostalno,a i otvoreno tržište,pa ne treba više jodlerska roba,kad ima druge i bolje i jeftinije.A vi jodleri ostali mali kao što ste i bili,pa nije valjda da niste znali da te male državice u EU služe kao kusur,kada ove velike države EU trguju medju sobom.Kako kažu u narodu:"Posle ......,nema kajanja."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika