26.12.2010. / 18:16

Autor: Deutsche Welle

Opasan život u oporbi: Nakon pobjede Lukašenka tajne službe krenule s čistkama

Čak su se i odnosi između Bjelorusije i Rusije proteklih mjeseci primjetno ohladili: Medvedjev je uoči izbora Lukašenka više puta upozoravao na njegovu "proturusku retoriku" i izjavio kako Lukašenko reagira "histerično"

Aleksandr LukašenkoAleksandr LukašenkoNakon izborne "pobjede" bjeloruskog predsjednika Lukašenka, tajna služba je krenula u obračun s oporbom: noćas je provedena racija u brojnim stanovima i uredima, a nije jasno zašto je uhićen i zapovjednik zrakoplovstva.

U noći sa subote na nedjelju je bjeloruska tajna služba KGB pretražila urede i stanove čitavog niza kandidata i aktivista oporbe. Oni se optužuju zbog "organizacije masovnih prosvjeda" nakon sporne izborne pobjede Aleksandra Lukašenka. Brojnim uhićenima prijete kazne i do 15 godina zatvora.

Više od 20 uhićenih političara i novinara

Ali nakon što je tajna služba već odvela oporbene čelnike, noćas se uputila u potragu za barem nekakvim dokazima kojima bi dokazala kako su oni poticali prosvjede. Tako je pretražen ured oporbenog kandidata Jaroslava Romančuka čiji je stranački šef Anatolij Lebedeko u zatvoru tajne policije i oduzeta su sva računala. Policija je pretražila stanove i zatvorenog oporbenog čelnika Alesa Mihaleviča i prebivališta rodbine novinarke Irine Halip koja je odvedena zajedno s njenim suprugom, predsjedničkim kandidatom Andrejem Sanikovim.

Lukašenkovi poslušnici su navalili i u stan zatočene novinarke Natalije Radine i kod Sanikovog glasnogovornika, Aleksandra Otroščenkova. Policija je zaplijenila i svu opremu Radija za Bjelorusiju koji emitira iz Poljske i čijim dopisnicima nije dana službena akreditacija za rad u Lukašenkovom carstvu.

Zašto je uhićen general?

Nije izvjesno ima li i hapšenje general-majora Igora Azarenoka političku pozadinu. On je obnavljao dužnost zapovjednika bjeloruskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i uhićen je još u petak (24.12.). Službeni razlog za njegovo uhićenje je navodna "zlouporaba položaja i zanemarivanje dužnosti" - što god da to značilo.

Nakon brojnih prosvjeda sa Zapada, Rusija je oklijevala čitav tjedan dana od izbora, ali je sinoć ipak formalno čestitala Lukašenku na njegovom ponovnom izboru. Zapravo, bjeloruski mediji uopće nisu objavili što je to ruski predsjednik Medvedjev napisao Lukašenku nego citiraju samo jednu rečenicu u kojoj on njihovom predsjedniku želi "uspjeh, a bratskom bjeloruskom narodu mir i blagostanje".

Jer čak su se i odnosi između Bjelorusije i Rusije proteklih mjeseci primjetno ohladili: Medvedjev je uoči izbora Lukašenka više puta upozoravao na njegovu "proturusku retoriku" i izjavio kako Lukašenko reagira "histerično". Tim nesuglasicama svakako treba dodati i spor zbog transporta ruskog plina preko Bjelorusije, gdje Minsk uvijek iznova pokušava izvući što veći dio energenata za svoje građane.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SP u hokeju: Favoriti bez greške

SP u hokeju: Favoriti bez greške

U utorak su na hokejaškom Svjetskom prvenstvu odigrana četiri susreta u kojima su favoriti upisivali sigurne bodove protiv objektivno slabijih… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 26.12.10. 21:01

Druga Sjeverna Koreja u srcu Europe,a nije ni Rusija puno bolja.Tu je zeljezni komunizam ostavijo traga i to je tesko odstraniti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika