26.12.2010. / 19:38

Autor: Hina

Panika u Izraelu: 'Cijeli svijet mogao bi uskoro priznati palestinsku državu'

Izraelci se protive međunarodnom priznanju Palestine, uz objašnjenje da bi uspostavljanje palestinske države trebao biti ishod mirovnih pregovora

Ben EliezerBen EliezerCijeli svijet mogao bi priznati palestinsku državu za godinu dana, upozorio je u nedjelju izraelski ministar industrije i trgovine Benjamin Ben Eliezer i pozvao na nastavak mirovnih pregovora s Palestincima koji su u potpunosti blokirani.

Upozorenje je uslijedilo nakon što su nedavno četiri južnoameričke zemlje - Brazil, Argentina, Bolivija i Ekvador - priznale Palestinu kao neovisnu državu, a urugvajske vlasti namjeravaju slijediti njihov primjer. "Ne bih bio iznenađen da u godini koja je pred nama, cijeli svijet, uključujući i SAD, prizna palestinsku državu", kazao je Ben Eliezer, ministar iz redova laburista (lijevi centar), manjinskog partnera u vladi Benjamina Netanyahua.

Izraelci se protive međunarodnom priznanju Palestine, uz objašnjenje da bi uspostavljanje palestinske države trebao biti ishod mirovnih pregovora.

Izraelsko-palestinski mirovni proces, pokrenut 1991. nije rezultirao nikakvim rješenjem sukoba unatoč mnogoborojnim raspravama i međunarodnim konferencijama. No Palestinci su, nezadovoljni zbog prekida pregovora, odlučili intenzivirati diplomatske napore koji bi doveli do priznanja njihove države. Nakon južnoameričkih država, palestinske vlasti pokrenule su kampanju i prema Europi, postupno podižući razinu svojih diplomatskih predstavništava. To su već učinili u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i u Norveškoj.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 27.12.10. 05:17

Oni ce kao uvijek do sada isprovocirati rat kako bi jos jednom sprijecili ono sto je trebalo napraviti jos 1967, a to je priznanje i palestinske drzave jer izraelci svoju vec imaju, samo sto je uporno sire nastojeci izbaciti sve palestince s okupiranih podrucja i dovesti ih pred gotov cin tako da se nema o cemu "pregovarati".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika