27.12.2010. / 07:37

Autor: Deutsche Welle

Stanje nije bajno: Talijanski nogomet pred bankrotom?

Talijanski nogomet je u krizi. Reprezentacija je na FIFA-inoj listi tek na 14. mjestu, stadioni propadaju, gledatelja je sve manje, a jaz između bogatih i siromašnih klubova je sve dublji.

Talijani godinama nisu ulagali u stadioneTalijani godinama nisu ulagali u stadione"Italija je zemlja u kojoj je nogomet na umoru", ocijenio je legendarni njemački nogometaš i sportski direktor Bayera iz Leverkusena Rudi Völler. On je dobar poznavatelj prilika u Italiji budući da je i sam igrao za Romu, gdje je kasnije bio i trener. On je oženjen Rimljankom, pa dio godine i provodi u Rimu. Rudi Völler objašnjava: "Tako dugo dok bogati vlasnici poput Morattija u Interu ili Berlusconija u Milanu žele ulagati novac u svoj hobi, bit će tri ili četiri vrhunska kluba koji će biti u uspješni u Ligi prvaka. Samo Moratti je u svoj klub uložio milijardu eura. No, tih nekoliko klubova odvraćaju pažnju od stvarnog stanja u talijanskoj prvoj ligi."

Drugim riječima: u Italiji ima malo bogatih i puno siromašnih klubova. Recimo, Bologna, kojoj su oduzeti bodovi zbog nepravilnosti u vođenju financija i koja je zbog prijeteće financijske propasti prodana jednom prerađivaču kave. Talijanski klubovi su godinama živjeli iznad svojih mogućnosti i računi sada polako dolaze na naplatu.

Dosadan i spor nogomet

Najveći problem je u tome što su prvoligaši ovisni od prihoda od televizijskih prijenosa, koji čine čak 60 do 70 posto njihove ukupne zarade. U Njemačkoj je to samo nekih 25 posto. To njemačkim klubovima pruža svojevrsnu sigurnost, jer ako zakaže jedan izvor prihoda, još uvijek ostaju druge mogućnosti. U Italiji su, dakle, nogometne momčadi ovisne o televiziji. No, tu najveći dio zarade otpada na velike klubove dok malima preostaju samo mrvice. Poboljšanje situacije za sada nije na vidiku. Jer, mogućnosti zarade od reklama su gotovo iscrpljene, a gledatelja na tribinama je sve manje.

Glavni uzrok tog stanja za Rudija Völlera je u tome da Talijani nisu ulagali u stadione, koji su danas uglavnom trošni i nesigurni, nego samo u skupe igrače. Unatoč tome, smatra on, talijanski nogomet je postao dosadan i spor. Sve u svemu, njemačka nogometna legenda procjenjuje da talijanska prva liga zaostaje za drugim europskim vrhunskim ligama "ne 10 nego 20 do 30 godina".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika