27.12.2010. / 07:50

Autor: Martina Čizmić

Dan odluke: Sanader se danas izjašnjava o izručenju Hrvatskoj

Iako njegovi odvjetnici ne žele u javnost izlaziti ni sa kakvim informacijama, nagađa se kako bi se bivši premijer mogao pobuniti protiv izručenja Hrvatskoj

Ivo SanaderIvo SanaderBivši hrvatski premijer i najpoznatiji salzburški pritvorenik Ivo Sanader danas bi nakon 11 sati trebao izaći pred istražnog suca u Salzburgu i izjasniti se o pitanju izručenja Hrvatskoj. Protekla dva tjedna, koliko je proveo u pritvoru u Austriji nije se niti jednom riječju izjasnio slaže li se s time da ga se izruči matičnoj zemlji.

Bez obzira na to što odlučio i kako se izjasnio jasno je da bi u Hrvatsku najranije mogao stići oko sredine siječnja. Naime, Austrija ima kompliciran ekstradicijski postupak i biti će potrebno najmanje dva do tri tjedna od donošenja odluke o izručenju pa do samog izručenja.

Cijelu situaciju dodatno komplicira činjenica da je Sanader svjedočio pred istražnim povjerenstvom u slučaju Hypo, ali i pokretanje istrage o pranju novca u jednoj tirolskoj banci.

Iako njegovi odvjetnici ne žele u javnost izlaziti ni sa kakvim informacijama, nagađa se kako bi se bivši premijer mogao pobuniti protiv izručenja Hrvatskoj. Tome u prilog govore i njegove posljednje izjave na sudu u kojima se pozivao na politički i medijski progon u Hrvatskoj, ali i prijetnje da će o svome slučaju pisati Europskom sudu za ljudska prava.

Dodatno mu u prilog ide i činjenica da policija nadgleda njegovu kuću u Zagrebu i evidentira svakog tko ulazi i izlazi, pa tako i njegovu obitelj. Vjerojatno je da će Sanader sucu danas spomenuti "nesporazum" između njegove supruge i kćeri i policije koja ih je legitimirala. Nije isključeno ni da od austrijskog suda zatraži zaštitu svoje obitelji u Zagrebu. No, s obzirom na to da austrijskog sudstvo nema nadležnost u drugoj zemlji, a policija tvrdi da postupa po nalogu istražnog suca, spominjanje tog događaja moglo bi mu pomoći, ali samo u figurativnom, ne i konkretnom smislu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika