27.12.2010. / 09:50

Autor: Nacional.hr

Godinu dana za izvještaj: Državne tvrtke u 2009. ostvarile minus od 4,5 milijardi kuna

Najveći je gubitaš među državnim tvrtkama ujedno i najveća tvrtka u Vladinom portfelju, Ina, koja je u 2009. godini ostvarila minus od 631 milijun kuna

Ina je u 2009. imala najveći gubitak u Vladinom portfeljuIna je u 2009. imala najveći gubitak u Vladinom portfeljuVlada je po prvi put sastavila i predstavila zastupnicima Sabora dokument o poslovanju državnih tvrtki, odnosno tvrtki u većinski državnom vlasništvu. Radi se o 69 tvrtki ili društava u kojima država ima više od 22 posto vlasništva, a u kojima je zaposleno nešto više od 110 tisuća ljudi.

Kako navodi Novi list, izvještaj koji je trebao otkriti koliko su državne tvrtke racionalizirale svoje poslovanje i u kriznoj godini uštedjele predstavljen je i donesen gotovo bez znanja javnosti, a u Saboru se našao nekoliko dana prije kraja sjednice kada je pozornost države bila usmjerena prema Austriji i hvatanju Ive Sanadera.

Kada se svi brojevi iz tog dokumenta zbroje i oduzmu dolazi se do impresivnog broja od 4,5 milijardi kuna minusa koji su u 2009. godini državne tvrtke ostvarile. Iako se u materijalima navodi da je provedena racionalizacija poslovanja i ušteđeno oko 1,8 milijardi kuna, očito je i kako se moglo štedjeti još i više. Naime, broj zaposlenih u državnim je tvrtkama smanjen za svega 1 posto, a ni plaće menadžera nisu posebno rezane unatoč naputcima iz Banskih dvora.

Među poznatijim državnim tvrtkama ističe se Fina, koja je 2009. završila s minusom od gotovo 160 milijuna kuna, unatoč tome što je otpušteno bilo oko 1000 ljudi. Gubitke su bilježili i u HPB-u. Njihovi troškovi poslovanja u 2009. bili su povećani 72 posto u donosu na godinu ranije, a minus je iznosio 446 milijuna kuna. Uz to treba istaknuti kako je HPB grupa imala 13,4 milijardi kuna obveza koje su navodno u ovoj godini pokušali smanjiti.

Najveći je gubitaš među državnim tvrtkama ujedno i najveća tvrtka u Vladinom portfelju, Ina, koja je u 2009. godini ostvarila minus od 631 milijun kuna. Iako su rashodi pali za četvrtinu, ukinute su razne beneficije, smanjeni su rashodi od kamata, ali Ina 2009. nije uspjela izbjeći minus. Kakvo će biti stanje ove godine, vjerojatno ćemo morati pričekati do kraja sljedeće.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika