27.12.2010. / 10:30

Autor: Deutsche Welle

Uhićenja u Crnoj Gori: Počeo međusobni obračun moćnika?

Prošlog tjedna je u Budvi uhićeno desetak dužnosnika te općine u kojoj je donedavno suvereno vladao Đukanovićev zamjenik, Svetozar Marović. Među uhapšenima je i njegov brat, a nagađa se da bi to mogao biti tek početak.

Svetozar MarovićSvetozar MarovićOva spektakularna akcija koncem prošlog tjedna iznenadila je građane Crne Gore više nego ostavka šestostrukog premijera Mila Đukanovića. Tako nešto nije očekivao ni potpredsjednik vlade Crne Gore u ostavci Svetozar Marović, koji je izjavio kako je zapravo on bio "politička meta akcije". Ta izjava ima osnova jer su uhapšeni bili osobe veoma bliske najmoćnijem Budvaninu koji je bio na glasu da je punih 20 godina neosporni vladar u "metropoli crnogorskog turizma".

Puklo prijateljstvo dva moćnika

Zato se ovih dana u javnosti Crne Gore postavlja pitanje da li će se pred istražnim sucem naći i Svetozar Marović, njegov brat Dragan koji je potpredsjednik općine Budva i gradonačelnik Rajko Kuljača jer su svi oni bili uključen u sporni projekt izgradnje apartmanskog naselja na poluotoku Zavala u Budvi. To onda otvara pitanje i da li će Marović preko njemu bliskih zastupnika u crnogorskom parlamentu, pokušati spriječiti izbor nove vlade Crne Gore, na čijem bi se čelu trebao naći Igor Lukšić.

Za sada je jedino izvjesno kako ova privođenja znače kraj prijateljstva dvije najmoćnije osobe u Crnoj Gori u protekla dva desetljeća, dosadašnjeg premijera i lidera Demokratske partije socijalista Mile Đukanovića i njegovog zamjenika u vladi i stranci Svetozara Marovića. To se već vidjelo time što Marović nije bio prisutan na posljednjoj sjednici Predsjedništva DPS-a.

Ruši se toranj politike i kriminala

Nevladine organizacije i oporba zahtijevaju proširenje istrage, a tužiteljstvo je objavilo kako planira predložiti zapiljenu imovine uhapšenih funkcionara koji optuženi da su dopustili nelegalnu gradnju i time općinu Budva oštetili za milijune.

Lider oporbene stranke Nova srpska demokracija, Andrija Mandić smatra da su hapšenja u Budvi korak u pravom smjeru u obračunu s korupcijom i organiziranim kriminalom. "To je put prema 'velikim ribama'. Dosadašnja Crna Gora je bila bolesna od kriminala i korupcije i bez hapšenja, pravomoćnih presuda, bez čitavog niza mjera protiv dosada najodgovornijih ljudi u ovoj zemlji nećemo moći ići naprijed."

Već 20 godina se u Crnoj Gori prepliću kriminal i politika, smatra analitičar Svetozar Jovićević i ukazuje kako je sad najvažnije da nadležne institucije počnu raditi svoj posao: "Bojim se da je ovo samo pokušaj zavaravanja i da se žrtvovanjem nešto važnijih osoba, stvar svede na isto što smo imali i do sad. Ali to nije moguće. Taj proces, ako počne, ne može stati. Biti ćemo svjedoci raspetljavanja čitavih čvorišta. To će naravno morati izazvati velike potrese, ali kroz to moramo proći. Što prije, to bolje", smatra Jovićević.

Crna Gora zato ulazi u veoma zanimljivo razdoblje kada će, kako smatraju u "Forumu 2010", početi rušiti toranj koji su godinama gradili nadležne vlasti i kriminal.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika