27.12.2010. / 10:55

Autor: Hina

Krađa nafte i pranje novca: Hodorkovski i Lebedev proglašeni krivima

Negdašnji ruski naftni milijarder Mihail Hodorkovski i njegov poslovni suradnik Platon Lebedev proglašeni su u ponedjeljak na sudu u Moskvi krivima za krađu 218 milijuna tona nafte iz kompanije JUKOS-a, na suđenju koje je izazvalo veliku pažnju međunarodne javnosti zbog sumnje da se radi o politički motiviranom procesu, javljaju agencije.

Mihail Hodorkovski i njegov poslovni suradnik Platon Lebedev (Reuters)Mihail Hodorkovski i njegov poslovni suradnik Platon Lebedev (Reuters)Negdašnji ruski naftni milijarder Mihail Hodorkovski i njegov poslovni suradnik Platon Lebedev proglašeni su u ponedjeljak na sudu u Moskvi krivima za krađu 218 milijuna tona nafte iz kompanije JUKOS-a, na suđenju koje je izazvalo veliku pažnju međunarodne javnosti zbog sumnje da se radi o politički motiviranom procesu, javljaju agencije.

Mokovski sud još nije izrekao kaznu na koju će Hodorkovski i Lebedev biti osuđeni.

Hodorkovski, bivši vlasnik naftne tvrtke JUKOS-a, i Lebedev, predsjednik uprave Menatepa, uhićeni su 2003. pod sumnjom za prijevaru i utaju poreza i osuđeni na osam godina zatvora. Godinu dana prije njihova predviđena izlaska iz zatvora, dodatno su optuženi i za krađu 218 milijuna tona nafte iz JUKOS-a i pranje novca - više od tri milijarde rubalja (97,5 milijuna američkih dolara).

Hodorkovski, jedan od najvećih neprijatelja premijera Vladimira Putina i kremaljske vlasti, po prvoj presudi trebao je izaći na slobodu u listopadu 2011. godine, šest mjeseci prije predsjedničkih izbora u Rusiji.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika