27.12.2010. / 12:55

Autor: Martina Čizmić

Dalić, Mesić, Bačić i Božinović ministri

Jadranka Kosor smijenila Šukera, Biškupića, Matulović Dropulić i Vukelića!

Do sada se u javnosti baratalo s nekoliko imena, a najzvučnija su bila ministra financija Ivana Šukera, ministra obrane Branka Vukelića te ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić

Premijerka Jadranka Kosor sazvala je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je objavila rezultate rekonstrukcije Vlade koju je najavila još prije nekoliko mjeseci.

Tijekom jutra premijerka se sastala s koalicijskim partnerima od kojih bi trebala dobiti konačnu potporu za smjene nekih ministara i imenovanje novih.

Podsjetimo, nakon što je premijerka objavila nova imena, potrebno je sazvati izvanrednu sjednicu Sabora kako bi novi ministri dobili potporu zastupnika.

Novi članovi tima Jadranke Kosor tako su postali nekadašnji kandidat za gradonačelnika Zagreba Jasen Mesić koji je zamijenio Božu Biškupića na čelu ministarstva kulture. Martina Dalić pokušat će ispraviti pogreške Ivana Šukera u ministarstvu financija, dok će glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić od Marine Matulović Dropulić preuzeti ministarstvo graditeljstva. Novog je čelnog čovjeka dobilo je i ministarstvo obrane kojeg će umjesto Branka Vukelića voditi Davor Božinović.

Kosor je objavila kako se uvodi se nova institucija potpredsjednika za investicije, tu funkciju trebao bi preuzeti Domagoj Milošević. Kao potpredsjednici Vlade predloženi su Petar Čobanković i Gordan Jandroković. Glavni razlog za 'osvježenje u vladi' premijerka je navela jačanje tima za gospodarski oporavak.

Stari ministri vraćaju se u Sabor, a danas će biti sazvana sjednica Vlade na kojoj će u Sabor biti poslan zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice koja bi trebala biti sazvana u srijedu tako da bi novi ministri s radom mogli započeti već u četvrtak.

Premijerka je 'smijenjenim' ministrima zahvalila na suradnji i istaknula kako njihovu potporu daljnjem radu Vlade očekuje u Saboru. Na novinarsko pitanje da li su za smjene presudne USKOK-ove istrage, Kosor je odlučno rekla "ne" već se za njihov odlazak rezultat zajedničkog dogovora i odluke.

"Posao u izvršnoj vlasti je izuzetno zahtjevan, stalno smo pod svijetlima refloktora, a to podnosimo svi jednako", rekla je Kosor i dodala kako će mlade snage kroz gospodarske investicije u 2011. morati donijeti novi polet za državu i izlazak iz krize.

S obzirom na to da je sljedeća godina izborna, premijerka je najavila da će definitivno krajem godine biti raspisani parlamentarni izbori, ali i dodala kako ne želi da to bude "mrtva godina".

"Bitno je da na najbolji mogući način iskoristimo vrijeme koje je pred nama", rekla je premijerka.

Iako su novinari pokušali od premijerke dobiti konkretne razloge za odlazak pojedinih ministara ona je uporno ponavljala kako su temeljni kriteriji bili "jačanje gospodarskog tima, ostvarivanje zacrtanih ciljeva izlaska iz krize, aktiviranja predviđenih investicijskih projekata te dovršetak pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora s EU".

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 27.12.10. 12:30

He, he, he! Andrija se ne mora bojati da će otići iz Banskih dvora! On ni nije u njima!


registracija
5/3/10

starimudrac, 27.12.10. 13:35

poslijednji pokušaj brice, da od guzice napravi lice.


registracija
30/6/10

petrus7, 27.12.10. 15:45

Mesića je smjenila sa čela zagrebačkog HDz-a a sad ga vraća na još odgovornije mjesto. Ne možeš vjerovati.


registracija
15/11/06

rimaz, 27.12.10. 16:08

Resori smjenjenih ministara su ključni u oporavku Hrvatske. Nema novaca, nema građenja, nema umjetnina, nema rata. Sada će promjene u navedenim resorima donijeti i lovu (samo od Sanadera 28 milijuna) i izgradnju (pelješki, a i drugi mostovi će se užurbano početi dozidavati), i umjetnine (Sanaderove, a uskoro i Biškupićeve), a i rat (doduše unutar HDZ-a). Osvježenje, nema šta. Naj potez za ući u životopis već samoproglašene najsposobnije-g čelnika-ce svih vlada u novoj Hrvatskoj.


registracija
16/6/10

nosonja, 27.12.10. 16:53

Pa da mi i popuše svi od reda, ne bih glasao za ADZ-e.
Za mene su "mrtvi" zauvijek.
Fuj,fuj,fuj..................


registracija
27/8/09

Lujo1, 27.12.10. 17:01

Da nije opasno i žalosno bilo bi smiješno!
O kakvim idiotima nam ovisi sudbina!


registracija
18/12/10

ivaeva, 27.12.10. 17:23

Napokon i taj Božo Biškupić, (samozvani doživotni ministar) imperator, vanka. Despot, kirjanja i diktator poput bivšeg nam premijera, kanadera; komu je nosio kišobrane i suncobrane, a moze biti i drugo, diljem svijeta. A o našem trošku, zna se. Prateći ga u stopu, više nego dotičnoga, sjena. Čudo da i on nije tamo negdje za petama mu sad... No, bo se još vidlo...! Jer taj sve zna i sve je kušao s njime!! Kaj ne?! ("Mladen Barišić ga je teretio da je kao pratitelj na Sanaderovim putovanjima novac stavljao na strane račune" Jutarnjilist). A kao fol, fotograf. Parazat hr kulture! Aut !!


registracija
27/7/09

columbo, 28.12.10. 09:10

Koja li je ovo blamaza. Najprije birati ove a ne smijeniti Kalmetu, svojevrsna je lakrdija. Isto tako, ne samo sto ostaje smijurko Jandrokovic (koji ne bi u normalnoj zemlji mogao raditi na porti Vlade), on je cak unaprijedjen. Lele Bogo dragi sto nam ovo cinis. A tek Mesic? Taj debil nije mogao voditi zagrebacki ogranak toga necega sto se predstavlja strankom, a od sada je ministar kulture. Pa, njegovim je izborom ponizena kultura...
Ceka se pravorijek zlatoustog Drugog...


registracija
18/12/10

ivaeva, 28.12.10. 10:59

Napokon i taj Božo Biškupić, (samozvani doživotni ministar) imperator, kolekcionar, vanka. Despot, kirjanja i diktator poput bivšeg nam premijera, kanadera; komu je nosio kišobrane i suncobrane, a moze biti i drugo, diljem svijeta. A o našem trošku, zna se. Prateći ga u stopu, više nego dotičnoga, sjena. Čudo da i on nije tamo negdje za petama mu sad... No, bo se još vidlo...! Jer taj sve zna i sve je kušao s njime!! Kaj ne?! ("Mladen Barišić ga je teretio da je kao pratitelj na Sanaderovim putovanjima novac stavljao na strane račune" Jutarnjilist). A kao fol, fotograf. Parazat hr kulture! Aut !!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika