27.12.2010. / 16:34

Autor: Martina Čizmić, Hina , Nacional.hr

Još mjesec pritvora: 'Sanader zabrinut odnosom države prema njegovoj obitelji'

Do 27. siječnja Sanader može zatražiti novo ročište na kojem će se očitovati o izručenju Hrvatskoj.

Ivo SanaderIvo SanaderIvo Sanader u 11 je sati izveden pred istražnog suca u Salzburgu no unatoč najavama nije se izjasnio o izručenju Hrvatskoj. Kako javlja Dnevnik.hr, očitovao se o optužbama koje mu se stavljaju na teret u Hrvatskoj.

Ivo Sanader je, kako je rekao njegov odvjetnik Werner Suppan, zasad odbio brzo izručenje Hrvatskoj, prenosi t-portal.

Sudac mu je stoga odredio produljenje pritvora u trajanju od mjesec dana. Točnije, do 27. siječnja može zatražiti novo ročište na kojem će se očitovati o izručenju Hrvatskoj.

Iako se nagađalo kako bi sudac mogao razmatrati puštanje Sanadera da se brani sa slobode uz jamčevinu, na ročištu se o tome uopće nije raspravljalo.

Inače, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nema primjedaba na austrijski pritvor, ali zabrinut je zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji, kazao je u ponedjeljak novinarima nakon saslušanja pred Zemaljskim sudom u Salzburgu Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

Njegov odvjetnik Suppan je također istaknuo kako ne postoji mogućnost da Sanader zatraži politički azil u Austriji.

Sanader se, na savjet svojih odvjetnika, nije u ponedjeljak očitovao o zahtjevu za izručenje u Hrvatsku. Hrvatski zahtjev za izručenje Sanadera već je dostavljen bivšem premijeru, "pa on tako ima još dovoljno vremena da ga prouči", kazala je Feichtinger pred dvadesetak novinara.

Ako istražna sutkinja u Salzburgu donese odluku da može biti izručen Hrvatskoj, Sanader bi se protiv te odluke mogao žaliti višem sudu u Linzu. Ako i taj sud potvrdi izručenje, Sanader bi u kratku roku mogao biti izručen Hrvatskoj, objašnjava APA te dodaje da bi bivši hrvatski premijer u svakom trenutku mogao odlučiti da želi biti izručen svojoj domovini po brzom postupku. U tom se slučaju predmet dostavlja ministarstvu pravosuđa u Beču, koje donosi odluku o izručenju.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prošli je četvrtak saslušalo Sanadera u istrazi koja je u međuvremenu pokrenuta u Austriji. Riječ je o prijavi banke iz Tirola što je protiv Sanadera podnesena zbog pranja novca. Sanader je u tom saslušanju odbacio da je umiješan u pranje novca.

Ako bi se u tom slučaju protiv Sanadera podignula optužnica u Austriji, to bi otežalo, odnosno odgodilo izručenje Hrvatskoj, jer bi slučaj za Austriju postao prioritetan i on bi se morao riješiti prije izručenja.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 27.12.10. 17:22

Austrijanci ce obstruirati hrvatski zahtjev. Bankari se mogu slikati, jer Ivo nije nista potpisao. On je imao za to 'zapisnicarku Jacu'!! Svi iaju interes da Ivo ostane sto duuuuuulje u Austriji, cak i pijani Sex!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika